Het is een competentie waar we in onze jonge levensjaren al mee in aanraking komen en die we ons hele leven verder zullen moeten blijven ontwikkelen. We hebben het natuurlijk over samenwerken. Samenwerken is een van de belangrijkste competenties die we als mens bezitten en moeten kunnen. Samenwerken gebeurt namelijk in bijna elke setting. Zowel op werk, als op school, als tijdens sporten of thuis. We leven met andere mensen en daarmee moeten we samenwerken. Maar hoe werk je nou goed samen of hoe zorg je dat je samenwerken verbetert? Hier een paar tips.

Communiceren is de key

Samenwerken is een handeling die gebeurt tussen twee of meer personen, tussen twee of meer individuen. Ieder individu of mens is uiteraard uniek en heeft zijn eigen normen, waarden, bedenken en noem maar op. En ondanks dat we het soms graag zouden willen kunnen we tot op de dag van vandaag nog steeds niet iemands anders zijn gedachtes lezen. Je komt er alleen achter hoe de ander denkt als hij of zij dit verteld. En hoe simpel dat ook lijkt, de praktijk laat vaak iets anders zijn. Mensen vinden het lastig om te communiceren en soms wordt dit zelfs gedaan op een heel ander niveau. Beide individuen begrijpen elkaar niet en er ontstaat een miscommunicatie. Een miscommunicatie is funest voor goed kunnen samenwerken.

Wees flexibel en transparant

We zeiden het net al even communicatie is de key maar alleen als er op een transparante manier gecommuniceerd wordt. Als de helft van de informatie wordt achtergehouden of wordt weggelaten is de andere partij nog steeds niet volledig op de hoogte wat ook weer kan zorgen voor een miscommunicatie. Een ander belangrijk aspect van samenwerken is dat je, je moet kunnen aanpassen. Soms gaat een situatie niet zoals je misschien had uitgedacht of had gehoopt. Dat kan gebeuren! Hier moet je flexibel mee kunnen omgaan, alleen dan zul je zien dat een samenwerking optimaal verloopt.

Zorg voor saamhorigheid

Uiteraard wordt het samenwerken belemmerd als er geen of weinig saamhorigheid is in een groep of team. Saamhorigheid kan je verbeteren door bijvoorbeeld een groep deel te laten nemen aan teambuildingsopdrachten of uitjes. Tijdens het teambuilding zal een groep moeten samenwerken om het beste er uit te halen. Samenwerken zorgt dus voor een betere saamhorigheid en saamhorigheid zorgt weer voor een betere samenwerking. Deze twee gaan eigenlijk hand in hand.

 

 

Author

Write A Comment