Bergen verhuisdozen, dingen die spoorloos verdwenen lijken, een bank die niet door de deurpost past. Verhuizen is niet altijd even makkelijk – maar hoeft niet per se stressvol te zijn. Van tijdig je woonverzekering regelen tot slimme inpaktechnieken: we helpen je met de beste tips om snel te settelen in je nieuwe woning.

Voor en tijdens de verhuizing

Bespaar jezelf stress en onvoorziene uitgaven met de juiste voorbereiding:

1. Ken je aansprakelijkheid
Sluit tijdig een aansprakelijkheidsverzekering af om verzekerd te zijn tegen schade die jij aan anderen en andermans spullen hebt veroorzaakt. Niet verplicht, maar wel verstandig. Wanneer je bij het verhuizen per ongeluk een kras op de auto van je nieuwe buren veroorzaakt, bijvoorbeeld.

2. Extra handen
Vraag goedgehumeurde vrienden en familie of ze mee willen helpen op de dag van de verhuizing. Accepteer hulp die je aangeboden krijgt, alle extra handen helpen. En zorg dat je helpers goedgemutst blijven: houd de koffie, thee en luxe koekjes binnen handbereik.

3. Bescherm je bezittingen
Controleer je woonverzekeringen en pas deze zonodig aan. Met een opstalverzekering zorg je dat eventuele schade aan je nieuwe stulpje gedekt wordt. En met een inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd tegen schade door storm, diefstal, neerslag, lekkage, brand, rook en schroeien. De verzekeringspremies zijn overal min of meer gelijk, maar de dekking kan vrij verschillen. Onderzoek daarom goed wat de juiste dekking voor jou is. Dit kan je wel duizenden euro’s besparen.

Goed om te weten: vergeet niet om binnen een maand je nieuwe adres door te geven aan je verzekeraar. Sommige verzekeraars kunnen hierover struikelen, wat ertoe kan leiden dat je  niet (of minder snel) wordt uitbetaald bij schade.

4. Ontspullen en stickeren
Tijdens een verhuizing wordt je ineens geconfronteerd met de bergen aan spullen die je hebt. Dit is dan ook hét moment om alles wat je niet gebruikt weg te doen. Geef het aan een vriend of breng het naar de kringloopwinkel.

Pak de dingen die je wél meeneemt efficiënt in: stop spullen die je voor dezelfde kamer gebruikt in dezelfde doos en label deze aan de buitenkant. Heb je weinig mooie spullen die je wil meenemen? Tik dan een mooi meubel op de kop in de kringloop of op Marktplaats. Een stuk sfeervoller, milieuvriendelijker en voordeliger dan een gloednieuw exemplaar uit de woonboulevard.

Na de verhuizing

Je draai vinden in een nieuwe woning kan soms lastig zijn. Zo tover je je kakelverse huis om tot een warm nest:

1. Lekker fris
Haal je schoonmaakspullen tevoorschijn: na een schoonmaakbeurt voelt je huis al meteen sneller als een thuis. Laat die vloeren, kastjes en kranen maar stralen.

2. Bubbels!
Vier de verhuizing: zorg dat je de eerste avond even de tijd neemt om te ‘ontstressen’. Maak het bed op met schoon beddengoed, zet de champagneglazen klaar en leg jezelf in de watten met een fles bubbels.

3. Van huis naar thuis
Creëer sfeer door persoonlijke hoekjes te maken met verse bloemen, stijlvolle kaarsen, fotolijstjes en gezellige planten.

Author