In deze tijd van globalisering en steeds meer internationale uitwisseling is het natuurlijk fantastisch dat we in aanraking komen met culturen van over de hele wereld. Aangezien we het vaak over invloedrijke personen hebben op deze website willen we in dit artikel een modeontwerper bespreken. De modeontwerper waar we het over gaan hebben is een Frans, Japanese modeontwerper die in de jaren 70 doorbrak. In 1970 bracht hij zijn eerste lijn uit in Parijs en het was meteen een hit. Hij gebruikte voor zijn kleding chaotische en felle kleuren met grote prints. 

Reis

Voor deze doorbraak was Kenzo geboren in 1939 in Himeji, hij had op vroege leeftijd al een liefde voor mode en was geïnspireerd door Yves Saint Laurent die in Parijs werkte. Nadat in 1964 zijn appartement werd weggehaald in voorbereiding voor de olympische spelen, waarvoor Kenzo geld kreeg ter compensatie, besloot hij naar Parijs te gaan. Hij besloot dit per bootreis te doen en voordat hij in Parijs belandde ging hij ook langs steden zoals Hong Kong, Ho Chi Minh City, Mumbai en Marseille. Uiteindelijk belandde hij in 1965 in Parijs waar hij zijn modecarrière begon. 

Eerste kledinglijn

Alhoewel hij in het begin het moeilijk had brak hij uiteindelijk door. Hij gebruikte slechts 200 dollars om stoffen voor zijn eerste lijn te kopen en hij huurde een kleine ruimte in het midden een galerij waar hij een winkeltje van maakte. Toen hij voor het eerst zijn mode presenteerde had hij geen geld voor modellen. Maar na zijn doorbraak had hij snel groot succes en noemde hij zijn merk Kenzo. 

Net als vele andere grote designers opende hij winkels over de hele wereld en begon hij ook met andere kledinglijnen. Waar hij eerst alleen kleding maakte voor vrouwen lanceerde hij in 1983 zijn eerste mannelijke lijn. Ook bracht hij uiteindelijk een parfumlijn, schoenen en andere soorten kleding uit. 

In 1999 besloot Kenzo weg te stappen en met pensioen te gaan qua zijn mode ontwerpen en daarna begon hij met het creëren van kunst. Hij reisde veel en gaf zelf aan dat hij rust nodig had maar uiteindelijk kwam hij wel terug in 2005 en creëerde hij decoraties voor woningen. Kenzo geeft nog steeds regelmatig interviews en reflecteerde recentelijk op hoe mode veranderd is. Hij geeft aan dat vroeger mode veel vaker aan specifieke culturen gerelateerd was en dat op dit moment door globalisering veel meer verschillende modestijlen zich met elkaar mixen. 

Author

Write A Comment