We hebben natuurlijk ontzettend veel plezier aan onze huisdieren, of dit nu honden, katten, konijnen of gerbils zijn. Knuffelen met een lief zacht huisdier is fantastisch. Maar zeker bij honden en katten komen er ook zorgen kijken. Je bent toch het hele leven verantwoordelijk voor je dier en net als mensen kunnen ook dieren te maken krijgen met verschillende gezondheidsklachten. In dit artikel gaan we focussen op katten. We bespreken de verschillende gezondheidsklachten die vaak voorkomen bij katten en wat je ertegen kunt doen.

Zieke kat?

Het eerste wat handig is om te weten is hoe je kunt herkennen dat een kat zich niet goed voelt. Als een kat ziek is zal hij bepaald gedrag vertonen. Let op bij de volgende symptomen. Een kat die veel krabt, bijt agressief gedrag vertoont, minder eet of drinkt en niet aangeraakt wil worden is mogelijk ziek. Maar houdt er ook rekening mee dat je je zieke kat misschien gewoon minder gaat zien. Als je kat zich verstopt of vaker en langer van huis is kan dit ook een signaal zijn dat de kat ziek is.

Lintwormen

Een veelvoorkomende kwaal bij katten zijn lintwormen. Het is normaal dat een kat regelmatig ontwormd moet worden. In het geval van volwassen katten is dit zo’n vier keer per jaar. Wat is een lintworm precies? Een lintworm is een platte worm die enorm lang kan worden in het maag-darmkanaal van de kat. Waar we het net over symptomen hadden, is het bij wormen zo dat het niet altijd meteen duidelijke symptomen geeft. Je wilt de kat daarom regelmatig ontwormen en de ontlasting door een dierenarts laten onderzoeken. Wanneer een kat een zwaardere wormbesmetting heeft kunnen er wel symptomen optreden. Denk bijvoorbeeld aan braken, diarree of een slechte vachtconditie. Ook kan de kat gewicht verliezen. Er zijn verschillende middelen die preventief ingezet kunnen worden. Deze producten zullen het darmmilieu zodanig beïnvloeden dat wormen niet goed kunnen overleven in de darmen van de kat. Preventie is beter dan de kat ontwormen

Niesziekte

Een van de meest voorkomende kattenziektes is niesziekte. Niesziekte is een besmettelijke infectieziekte die je herkent aan niezen, ontstoken ogen, zweren op de tong, koorts en verminderde eetlust. Je kunt deze ziekte gelukkig voorkomen met een jaarlijkse vaccinatie.

Artrose

Veel mensen dachten dat katten geen last hebben van artrose en dit vooral bij honden en mensen voortkomt. Toch blijkt dat vooral oudere katten ook vaak last hebben van artrose. Je kunt artrose bij je oudere kat vaak herkennen aan minder willen bewegen. Het is niet te genezen maar wel kan de pijn vermindert worden met medicijnen en speciaal voer.

Author