Excel wordt door menig ondernemer gebruikt om de boekhouding te doen. Begrijpelijk, want in dit programma kun je jouw boekhouding overzichtelijk weergeven. Toch is niet iedere ondernemer fan van boekhouden in Excel. Dit komt vooral doordat het nogal tijdrovend is. Je moet immers alle factuurbedragen en transacties handmatig invoeren. Kies je voor een boekhoudprogramma? Dan is dit niet het geval. Hierdoor bespaar je nogal wat tijd op de boekhouding. Helaas weet niet iedere ondernemer hoe een boekhoudprogramma werkt. Daarom geven wij hieronder tekst en uitleg over de werking van deze programma’s.

Goedkoop en makkelijk in gebruik

Menig ondernemer heeft geen kaas gegeten van boekhouden. Geldt dit ook voor jou? Dan word je mogelijk al misselijk bij het idee dat je dit regelmatig moet doen. Daarom besteden veel ondernemers hun boekhouding uit aan een accountant of administratiekantoor. In dat geval hoef je zelf niet of nauwelijks om te kijken naar de boekhouding van jouw bedrijf. Dit lijkt ideaal, maar uitbesteden brengt kosten met zich mee. Een accountant werkt immers niet voor niets.

Wil je zo min mogelijk kosten maken voor de boekhouding? Dan is een boekhoudprogramma aan te raden. Zo’n programma kost ook geld, maar je betaalt hier aanzienlijk minder voor dan voor een accountant. Zo betaal je meestal slechts een klein bedrag per maand. Daarbij komt dat iedereen prima uit de voeten kan met een boekhoudprogramma. Dit programma kauwt je namelijk precies voor wat je moet doen. Gebruik je boekhoudsoftware? Dan kun je dus prima zelf jouw boekhouding doen, zelfs als je er geen verstand van hebt.

Groot aantal voordelen

Ruil je Excel in voor een boekhoudprogramma? Dan gaat er een wereld voor je open. Dit komt vooral doordat boekhoudsoftware een groot aantal voordelen met zich meebrengt. Grootste voordeel is dat je jouw zakelijke rekening aan het programma kunt koppelen. Transacties die je met deze rekening doet, worden hierdoor automatisch ingelezen in de software. Dit betekent dat je ze niet langer handmatig in hoeft te voeren en dat scheelt behoorlijk wat tijd.

Een tweede voordeel is dat je facturen kunt versturen vanuit een boekhoudprogramma. Heb je nog niet eerder zo’n programma gebruikt? Dan zie je mogelijk niet in wat hier het voordeel van is. Toch is dit er wel degelijk. Het programma koppelt transacties namelijk direct aan de bijbehorende facturen als je factureert vanuit de software. Bijkomend voordeel hiervan is dat een boekhoudprogramma ook direct jouw btw-aangifte klaarzet. Al met al zorgt boekhoudsoftware ervoor dat je minder omkijken hebt naar jouw boekhouding. Hierdoor kun je meer tijd in jouw onderneming steken.

Online of offline software?

Ben je overtuigd? Dan begin je mogelijk vol enthousiasme aan de zoektocht naar een boekhoudprogramma. Loopt niet te hard van stapel, want je moet weten dat er zowel online als offline programma’s zijn. Voordat je een keuze maakt, moet je jezelf afvragen wat jouw voorkeur geniet. Vind je het lastig om een keuze te maken? Kies dan voor een online boekhoudprogramma.

Online boekhoudprogramma’s hebben namelijk een aantal voordelen ten opzichte van offline programma’s. Zo ben je bijvoorbeeld niet gebonden aan een vaste locatie. Je kunt jouw boekhouding namelijk niet alleen inzien op jouw werkcomputer, maar ook via een tablet of smartphone op iedere gewenste locatie. Benieuwd wat er mogelijk is voor jouw bedrijf? Klik hier en kijk welk boekhoudpakket het beste bij jouw onderneming past.

Author