De zomermaanden zitten er al weer aan te komen. Heerlijk, maar wanneer we massaal naar buiten gaan, worden veel Nederlanders iedere zomer opnieuw massaal geteisterd door een heel klein beestje: de eikenprocessierups.
De eikenprocessierups is een bladvletend beestje dat zich ontpopt in een eikenboomvlinder. Het rupsje nestelt zich graag in en nabij eikenbomen. Het zit graag op de zonnige kant van het stammetje. Maar de haartjes van deze rups kunnen tot veel overlast zorgen.
Constant jeuk, constant krabbelen. Met name kleine kinderen hebben er veel last van: onder de blaren, en dan maar niet krabben. Om gek van te worden.
Oplossing: plastic wikkel om boom?
De processierups kan zo tot veel overlast zorgen in een buurt. Inwoners proberen vaak zelf maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door een plastic lint om de boom te wikkelen. Men hoopt dat de rupsen die van onder naar boven kruipen door de plastic wikkel om de boom stoppen op de wikkel, zodat ze vervolgens makkelijk verwijderd kunnen worden. En tegelijkertijd kunnen rupsen van boven ook niet naar onderen klimmen.
Geen goede oplossing
Toch is de plastic wikkel volgens deskundigen geen goede oplossing om processierups te bestrijden. De rupsen zitten namelijk gewoon op het folie en klimmen er rustig overheen. Het plastic kan van de boom afwaaien en in de natuur belanden. En daar kan het eenvoudig honderd jaar blijven liggen voor het is afgebroken. Tegelijkertijd verstopt het plastic juist de zuigers die de rupsen professioneel weghalen. En zo is het 1-0 voor de rups.
Plakstrip
Een andere oplossing die vaak tevergeefs wordt toegepast is een plakstrip voor insecten. De rupsen blijven daar aan plakken, maar samen met allerlei andere beestjes. En al die spinnetjes, muggen, vliegen en vlinders hebben toch niets verkeerd gedaan? Het gevaar van een plakstrip is tevens dat de rups die het eerste wordt vastgeplakt, de leider, al zijn brandharen in de stress los schiet. De rupsen die volgen imiteren vervolgens dat gedrag. Al deze rupsen laten ook hun brandharen los. Elke eikenprocessierups heeft zo’n 700.000 brandhaartjes. Dus als alle rupsen in zo’n stoet hun haartjes afschieten, krijg je juist een bom met van die haartjes.
Professionele bestrijding, melden en mijden
Wat zijn dan wel de goede manieren om eikenprocessierupsen zelf te bestrijden? Een optie is om de natuurlijke vijand van de rups naar je tuin te lokken: de koolmees. Mezen zijn dol op eikenprocessierupsjes. Met genoeg mezenkastjes in je tuin kan het zo maar zijn dat de mezen alle rupsjes op eten. Ook is er een meldpunt voor processierups bestrijding. Om de processierups bestrijden eindhoven heeft de gemeente een kaartje opgesteld met signalementen om inwoners te waarschuwen voor hotspots. Verder is het raadzaam lange kleding te dragen wanneer je de bossen in trekt.