Voor veel mensen is het een droom: verhuizen naar een huis met een tuin en dan een vijver (laten) aanleggen. Jij kunt ze daar prima mee helpen. Het is een kwestie van vijverbenodigdheden kopen en een groot gat graven. Je hebt, natuurlijk, meer nodig dan alleen een beetje vijverfolie. Maar daar begint het wel. Door het vijverfolie op de juiste manier te gebruiken kunnen je klanten er jarenlang plezier van hebben. Ze kunnen er diverse soorten waterplanten, vissen en kikkers in doen en ook nog kiezen voor een fontein of water dat als een waterval over stenen loopt. Het is hoe dan ook genieten van water in de tuin!

Vijverfolie is stevig, maar toch ook kwetsbaar

Wanneer je de vijver aanlegt met behulp van vijverfolie, dan zul je je klanten op de hoogte moeten stellen van wat ze er wel en niet mee moeten doen. Zo is het niet verstandig om door de vijver te lopen of om er stenen in te gooien. Ze kunnen, als ze dat willen, wel vanaf het plankier met hun voeten in het water bungelen en de vissen aan hun tenen laten knabbelen. Het schoonmaken van de vijver kan het best gedaan worden door er met een schepnet de algen en de dode planten uit te vissen. Dan wordt het vijverfolie niet beschadigd.

Een lekke vijver is een probleem

Hebben je klanten het idee dat ze telkens maar weer water moeten toevoegen om een bepaald waterniveau in de vijver te houden? Dan kan het zomaar zijn dat het vijverfolie lek is geraakt. Dit zal niet snel gebeuren, maar de mogelijkheid is er wel. In dat geval staat je een flinke klus te wachten. Je zult de vijver moeten leegpompen, de vissen moeten verplaatsen en de waterplanten veilig moeten stellen. Daarna kun je het vijverfolie uit de vijver halen en dit compleet vervangen. Je weet dan zeker dat de vijver niet snel weer lek zal raken.

Welke dieren leven graag in vijvers?

Het spreekt voor zich dat vissen zich graag ophouden in vijvers. Maar er zijn meer dieren die daar goed gedijen. Denk dan aan kikkers en sommige salamanders. Ook sommige schildpadden zijn in het water van de vijver in hun element. Maar er is meer. Wat denk je van de beplanting rond de vijver? Kies je bloeiende planten, dan kun je bezoek verwachten van bijen en vlinders. Ook libellen zweven graag boven de vijver. Zorg wel dat het water iets van stroming heeft. Dat voorkomt dat muggen er hun eitjes in gaan leggen.

Author