Ieder jaar komt er wel weer een nieuwe trend opzetten waar we opeens allemaal groot fan van zijn. Dit kunnen nieuwe sociaal media kanalen zijn zoals Instagram en TikTok maar ook apparatuur waarmee de content voor deze kanalen wordt gemaakt zoals de smartphone of de vlogcamera. Ook kan het manier waarop zijn. Zo waren blogs en vlogs een tijd lang populair maar sinds afgelopen jaar heeft live streaming een flink opmars gemaakt. Ben jij nog niet bekend met deze nieuwe trend en wil je er graag meer over weten? We hebben in dit blog alles voor je op een rijtje gezet.

Live streaming, wat is het?

Live streaming is eigenlijk niks meer of minder dan het uitzendingen van media in realtime. Je kan het vergelijken met het televisieprogramma's die online worden uitgezonden alleen worden live streams vooral gedeeld op online kanalen. Een live stream wordt gemaakt met behulp van live stream apparatuur. Dit kan bijvoorbeeld al een mobiele telefoon zijn maar ook duurdere camera’s en geluidsapparatuur kunnen worden ingezet. Het hangt maar net een beetje af van wat je budget is en waarvoor je de live stream in wilt zetten. Zo kan je de live stream bijvoorbeeld gebruiken voor een online les of pubquiz maar ook voor evenementen en een uitvaart via live stream bekijken is een optie. Eigenlijk kan bijna alles worden vervangen door een live stream en dat hebben we afgelopen jaar ondervonden. Mensen kunnen gewoon vanaf hun gewenste gewoon overal bij zijn zonder daar de deur voor hoeven uitgaan.

Wat heb je ervoor nodig?

Zoals we net al zeiden kan een live streaming worden gemaakt met een mobiele telefoon. Dit is een zeer goede optie als je maar een minimaal budget ter beschikking hebt. Toch zal dit wel invloed hebben op de kwaliteit van je stream. Als je meer budget tot je beschikking hebt in het raadzaam om ten eerste te investeren in een goede camera. Denk hierbij aan een (semi) professionele camera of een remote camera. Ook een microfoon kan een zeer waardevolle toevoeging zijn. Wanneer je niet beschikt over het juiste licht is lichtapparatuur ook fijn om mee te werken, vooral in binnenruimtes wordt hiervoor gekozen. Ook een afkijkscherm kan er waardevol zijn als er veel tekst in de media voorkomt.

Wil je binnenkort een eigen live stream opzetten? Dan raden we je aan om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Zorg dat je de juiste apparatuur in huis hebt en test deze ook tijdig uit. Ook een (snelle) internetverbinding is noodzakelijk om te kunnen live streaming. Dit opdat je media direct online uitgezonden wordt. Heb je geen wifi of is de verbinding hiervan niet stabiel genoeg? Kies dan voor bekabeld internet. Op deze manier verlaag je de risico van een haperde live stream of zelfs eentje die je helemaal niet de lucht in krijgt.

Author