Het is nu intussen een jaar geleden dat ik mijn huidige PC bij elkaar heb gesleuteld. Daarvoor heb ik een aantal PC’s gehad die door de fabrikant in elkaar gezet zijn. Er is wat te zeggen voor beide opties, en dat hangt volledig af van wat voor persoon jij bent. Er is enige kennis voor nodig om een efficiënte installatie te realiseren. Als je geïnteresseerd bent in de verschillende onderdelen van computers, en de prestaties daarvan, dan is het nog wel te doen. Als je enkel een beetje geld wilt besparen, maar verder geen natuurlijke interesse hebt dan wordt het al lastig.

Waar begin je?

De eerste stap is vaak een budget vast stellen. Alleen dan weet je wat voor prestaties je kan verwachten, en daar de onderdelen bij zoeken. Bedenk dat je moet investeren in een CPU, een GPU, RAM geheugen, een SSD of HDD, en andere onderdelen zoals een Power Supply Unit, een moederbord en de kast zelf. De Central Processing Unit en de Grafische kaart zijn de duurste onderdelen, maar je moet niet vergeten de rest ook op te nemen in het budget. Voor een CPU en GPU afzonderlijk ben je al gauw een paar honderd euro kwijt. RAM-geheugen valt voor honderd euro te krijgen evenals een moederbord, en voor de rest, SSD, PSU en behuizing/bekabeling moet je ook al gauw tweehonderd euro rekenen.

Hoe weet ik welke onderdelen goed zijn

Als je een budget hebt vastgesteld kun je gaan kijken naar individuele onderdelen. De ontwikkeling gaat in een hoog tempo, dus ik kan je geen absolute toppers aanraden. Hiervoor zal jij jezelf een beetje moeten inlezen. Er zijn talloze sites die vergelijkingen tussen onderdelen laten zien. Ook doe je er goed aan om veel reviews te lezen. Over het algemeen kun je per onderdeel tussen een handjevol goede merken kiezen, zoals NVIDIA of Intel als het om een grafische kaart gaat. Speur nauwkeurig naar alle mogelijke opties en vergelijk ze qua prestatie en prijs. Het is heel belangrijk dat je goed checkt of de individuele onderdelen wel compatibel zijn met elkaar. Kijk of jouw keuze voor een CPU op het moederbord past, en dat je geen RAM-geheugen aanschaft dat niet optimaal wordt benut door het moederbord.

Te veel moeite? Maakt niet uit!

Mensen zeggen vaak dat een zelfgebouwde PC goedkoper is. Toch is jouw eigen PC bouwen een flinke onderneming waarbij je vrij veel fouten kunt maken die jou geld gaan kosten. Zo kun je onderdelen per ongeluk beschadigen, of de verkeerde onderdelen aanschaffen. Ook kost het gewoon vrij veel tijd, zeker als jij jezelf nog goed moet inlezen over alle mogelijkheden. Het is daarom soms veiliger en voordeliger om een kant en klare game PC te kopen. Dan hoef je je nergens zorgen over te maken en wordt al het bouwen aan professionals overgelaten!

Author

Write A Comment