We houden allemaal wel van lange vakanties. Een land uitgebreid verkennen door er doorheen te reizen of wekenlang schaamteloos luieren op het strand. Maar de meesten van ons kunnen maar één keer per jaar van die luxe genieten. Je hebt immers maar een beperkt aantal vrije dagen dat je per jaar kan opnemen. Toch zijn er manieren om ook andere momenten in het jaar er tussenuit te gaan, zonder dat het je veel vrije dagen kost. Denk bijvoorbeeld aan het economisch benutten van officiële feestdagen, zoals tweede paasdag en Hemelvaartsdag. Neem twee vrije dagen daarbij op en je kan een lang weekend weg! Natuurlijk, je kan ook heerlijk thuis genieten van de officiële feestdagen. Als je daar blij van wordt, moet je dat vooral doen. Niets mis mee. Maar laat me in deze blog je over de voordelen vertellen van een korte vakantie. Wie weet probeer je het een keer uit en bevalt het wel super goed!

Andere sferen

Het grote voordeel van een lang weekend weggaan, is dat je juist niet thuis bent. Ja, ik weet het. Thuis is fijn en eigenlijk gaat er niets boven. Toch merk je vaak dat als je je vrije dagen thuis spendeert, ze veel te snel voorbij gaan. Dat komt omdat je niets nieuws ervaart. De dagen lijken dan heel erg op hoe je bijvoorbeeld je weekend doorbrengt. We zijn gewoontedieren en vervallen nu eenmaal makkelijk in routines. Dat heeft ook zijn nut, maar tijdens vakanties eigenlijk niet. Dat zijn de momenten om je routine juist te doorbreken en je open te stellen voor een andere omgeving en nieuwe ervaringen. Die vele prikkels van nieuwe dingen zorgen ervoor dat je de dag langer beleefd dan thuis. Vergelijk het maar eens met een vakantie waarbij je op één plek bleef met een vakantie waarbij je op verschillende plekken in het land overnacht hebt. Ook al duurden beide vakanties even lang, toch zal die tweede vakantie waarschijnlijk gevoelsmatig langer geduurd hebben. Mijn overtuiging is dus dat je meer uit je vrije dagen haalt, als je die benut door je in andere sferen onder te dompelen.

Nieuwe blik

Daarbij is het ook gewoon heel leuk een voor jou geheel nieuwe stad te verkennen. Je ziet andere architectuur en ruikt andere geuren. Denk bijvoorbeeld aan een stedentrip Marrakech. Zie je jezelf al rondlopen door de oude stad, slenteren over het plein waar de soek is en kan je je al de hoeveelheid kleuren en geuren voorstellen die je dan in je op zal nemen? Het zal nieuwe gedachten bij je doen opbrengen en een frisse, nieuwe blik geven. Gun jezelf een nieuwe ervaring!

Author

Write A Comment