Het is heel belangrijk om goed voor je ogen te zorgen, want je hebt er maar een paar van! En met dat paar ogen zal je je hele leven moeten doen. Dat is wat mijn ouders mij vroeger altijd vertelde. Al sinds de basisschool heb ik een bril en tegenwoordig ook lenzen en hierdoor ben ik mij heel bewust van hoe belangrijk je ogen zijn en hoe lastig het is als je niet goed kan kijken. In deze blog heb ik daarom een paar gewoonten en hulpmiddelen op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het gezond en goed houden van je ogen. En dat kan heel gemakkelijk! 

Af en toe naar buiten gluren 

Tegenwoordig zitten mensen heel veel op hun laptop, tablet en telefoon. Dit is natuurlijk prima, want dit is nou eenmaal de manier waarop de meeste mensen met een kantoorbaan werken. Alleen voor je ogen is dit niet zo prima! Eigenlijk zijn je ogen namelijk helemaal niet gemaakt om zoveel op schermen te kijken. De jongeren die nu geboren worden krijgen ook zelfs slechtere ogen dan vroeger, alleen maar door het zoveel op schermen kijken! Het is daarom een goed idee om, als je ook veel op schermen kijkt, tussen je werk door af en toe een tijdje naar buiten kijken. 

Een goede zonnebril 

Daarnaast kan je heel veel goeds doen voor je ogen met een goede zonnebril of zonnebril op sterkte. En dan bedoel ik natuurlijk een zonnebril die een UV-filter in de glazen bevat. Dit kost vaak wel iets meer dan een goedkope zonnebril van de drogist of een kledingwinkel, maar is veel beter voor je ogen. Als je ogen namelijk veel worden blootgesteld aan UV-straling verhoogt dit de kans op staar en andere oogaandoeningen. Je kunt dus ook nu nog niet merken of je later last gaat krijgen van de hoeveelheid UV-straling. Neem dus beter het zekere voor het onzekere! Dan zijn je ogen sowieso veilig. Een zonnebril met UV-filter kan je onder andere aanschaffen op charlietemple.com.

Een bril met filter

Tot slot kan je, voor het vele kijken op schermen, ook in je gewone bril een filter laten opnemen. Dit is geen filter voor UV-straling, maar voor blauw licht. Blauw licht is het licht dat schermen zoals een telefoon, tablet en laptop uitstralen. Dit blauwe licht kan onder andere effect hebben op de slaap en ervoor zorgen dat je hoornvlies beschadigd wordt. En schade aan het hoornvlies is niet te herstellen, dus dit is zeer ernstig! Het is dus zeer aan te raden om als je een bril gaat kopen even navraag te doen of hier een filter voor blauw licht in zit verwerkt. Vaak als je een wat duurdere bril bij een goede brillenwinkel/opticien aanschaft is dat zeker wel het geval, maar checken kan geen kwaad!

Author