Oké, over smaak valt niet te twisten, maar laminaat is er in zoveel kleuren, soorten en stijlen, dat er vast een soort bij zit die jij mooi vindt. Laminaatvloeren zijn haast niet meer van echt hout te onderscheiden. Ze zijn alleen (vaak!) gemakkelijker te leggen en gaan door de duurzame toplaag langer mee. Een houten vloer is echter ook een aanrader. Je hebt dan een natuurproduct in huis dat hier en daar wat liefde nodig heeft. Af en toe eens schuren en opnieuw in de beits, olie of lak zetten en je kunt er weer jaren tegen. Waarom kies je voor laminaat of een houten vloer? Dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Wanneer kies je voor laminaat?

Laminaat is, over het algemeen, wat vriendelijker voor je budget. Je kunt het zelf redelijk gemakkelijk leggen en hoeft daar dus niemand voor in te huren. Door een mooie laminaatvloer te kiezen, weet je dat je vloer jaren en jaren goed blijft. De toplaag is keihard, daar komen niet zomaar deuken in. Ook zijn veel soorten laminaat uitermate geschikt voor vloeren met vloerverwaming of -koeling. Het onderhoud is ook nog eens heel eenvoudig: stofzuigen en af en toe een, niet te natte, dweil en je vloer is weer keurig.

Wanneer kies je voor een houten vloer?

Als je budget iets hoger is en je hebt een koophuis, dan is een houten vloer een logische optie. Je laat deze vloer leggen door professionals. Zo weet je zeker dat je er jaren plezier van hebt. Een houten vloer vergt iets meer onderhoud dan een laminaatvloer, maar het is niet meer zo intensief als dat vroeger was. Ik weet nog dat de vloer bij mijn opa en oma iedere paar jaar compleet geschuurd moest worden en weer in de lak gezet. Zo arbeidsintensief is een houten vloer tegenwoordig gelukkig niet meer. 

Kies de vloer die bij je past

Bij jou, bij je huis en bij de samenstelling van je gezin. Heb je jonge kinderen die graag met auto's racen over de vloer? Die graag en veel in huis spelen? Dan kan het slimmer zijn om voor laminaat te gaan. Laminaat is iets minder gevoelig voor ruw gedrag dan een echte houten vloer. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om een speelkleed neer te leggen. Kies je vloer bij je meubels of juist de meubels bij de vloer. Het is jouw huis, jouw vloer, dus jij bepaalt. Vergeet ook niet rekening te houden met je budget, dat kan je een hoop ellende besparen!

Author

Write A Comment