Als klein jongetje al bezig zijn met bouwen en dingen in elkaar zetten. Dat is wel het teken dat jij het leuk vindt om in de bouw bezig te zijn. Of dit nou bij mensen thuis is voor kleine projectjes of dat je meebouwt aan nieuwe appartementen complexen. Werken in de bouw is heel veelzijdig werk. Je kan voor een bedrijf werken of werken als zzp’er. De afgelopen jaren zie je dat er in Nederland steeds meer zelfstandige ondernemers zijn. Eigen baas zijn en zelf kunnen bepalen hoeveel je verdient trekt toch wel heel veel mensen aan. In 2019 telde Nederland ruim 1,1 miljoen zzp’ers. En dit aantal is de afgelopen jaren flink gestegen en zal naar verwachting alleen nog maar meer gaan stijgen.

De start

Als je eenmaal weet wat voor bedrijf je wilt en je een goed ondernemingsplan hebt opgesteld is het tijd om naar de eerste stap over te gaan. Als je wilt starten als zelfstandige ondernemer moet je als eerst langs de Kamer van Koophandel. Je dient je namelijk in te schrijven bij de KvK als eenmanszaak of BV. Bij een eenmanszaak kan je je direct inschrijven bij de KvK maar bij een BV moet er een notaris aan te pas komen. Als zzp’er aan de slag gaan heeft een hele hoop voordelen. Je bent namelijk helemaal zelfstandig. Je mag je eigen keuzes maken in je bedrijf en je hoeft met niemand rekening te houden. Klinkt ideaal natuurlijk. Maar het nadeel daaraan is dat je ook je eigen inkomen bepaalt. Zodra je bedrijf eenmaal goed loopt hoef je je daar hopelijk geen zorgen meer over te maken. Daarin zal je wel zien dat je eerst wat zal moeten investeren in je bedrijf zodat je daarna echt pas winst zal gaan maken.

Een eigen bouwbedrijf

Wat voor bedrijf je ook gaat beginnen het blijft een feit dat je bepaalde dingen zal moeten aanschaffen. Als je wilt gaan werken als zzp’er in de bouw dan zal je helemaal wat dingen moeten aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan metalen platen, gereedschap, apparaten en klus kleding. Als je nou niet alles zelf wilt doen kan je ook je metalen platen op maat laten snijden bij een bedrijf die hiertoe in staat is. Denk dus bijvoorbeeld aan lasersnijden of buislasersnijden. Ideaal als dit voor jou gedaan kan worden!  Ook is het belangrijk om te denken aan de administratie. Ben je van plan alles zelf te gaan doen of huur je toch liever een boekhouder in? Het gemak van een boekhouder is fijn maar het bespaart ook een hoop kosten als je toch besluit om het zelf te doen.

Author