Auto dealers proberen steeds meer klanten te verleiden een auto te kopen. Denk aan interessante nul-rente leningen en goede deals voor onderhoud. Maar in deze onzekere tijden is kopen een flinke investering. Het leasen van een auto blijft enorm populair voor veel autobestuurders. Zo’n 20% van de auto’s op de weg rijden op een lease contract. Voor duurdere modellen ligt dit percentage nog veel hoger: maar liefst 50%! Dit is voor vveel particulieren ook dé reden dat zij besluiten een auto te leasen. Zij weten dat deze modellen normaliter buiten hun bereik zouden liggen.

Voordelen leasen ten opzichte van kopen

Het leasen van een auto heeft twee grote voordelen ten opzichte van het kopen van een auto. Ten eerste zal je vaak in een nieuwe auto rijden, met een goede garantie en waar zelden onderhoud aan nodig zal zijn. Ten tweede kan je vaak een grotere, luxere of auto met meer technische snufjes krijgen voor hetzelfde geld als een auto die je koopt. Voor autodealers is er ook een groot voordeel: klanten met een lease auto zijn vaak loyaler dan klanten die een auto kopen.

Zakelijk leasen

Ga je zakelijk leasen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste de lease vorm. Zo kan je kiezen voor een financial lease, operational lease, shortlease of occasion lease. Kies de lease vorm die past bij jouw situatie. Zo kan je kiezen voor een shortlease als je tijdelijk personeel in dienst hebt of een flexibel contract goed van pas komt. Wil je juist meer vastigheid? Dan is een operational lease juist iets voor jou, waarbij alle kosten maandelijks zijn inbegrepen. Als je een eigen onderneming hebt, is een financial lease juist voor jou voordelig. Dan mag je alle auto gerelateerde btw kosten verrekenen en zijn de afschrijving- en rentekosten aftrekbaar.

Bijtelling

Daarnaast zal je rekening moeten houden met bijtelling als je zakelijk rijdt. Als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, dan krijg je te maken met een fiscale bijtelling. Deze wordt bepaald door een vastgelegd percentage van de zogenaamde cataloguswaarde van de auto, afhankelijk van de factoren CO2 uitstoot van de auto en de leeftijd van de auto. Ook als je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt, moet je dit kunnen aantonen met een rittenregistratie. Pas dan vervalt de bijtelling.

Overtuigd om te leasen? Dan is het verstandig om leasemaatschappijen te vergelijken. De automarkt verandert rap en concurreert onderling sterk met elkaar. Daardoor kun je goede deals krijgen bij verschillende leasemaatschappijen!

Author