Een donkere winteravond met sneeuw, of een late zwoele zomeravond. Beide zijn avonden waarin de lichtjes er het allermooiste uitkomen. Het brengt een gevoel van thuiskomen, een gevoel van warmte en natuurlijk licht! Het kan een statige, chique uitstraling geven of de uitstraling van gastvrijheid. In ieder geval: het is heel mooi wanneer het op de juiste manier wordt gedaan en wanneer de juiste lampen worden gebruikt. De vragen die zich dan meteen opdringen zijn: ‘Hoe kies je dan de juiste lampen? Hoe zorg je voor een optimaal effect?’ Het zijn lastige vragen waarvan het antwoord je wellicht niet meteen te binnen schiet. Daarbij kan geholpen worden zoals in deze blog wordt gedaan.

Opstelling

Als eerste is de opstelling van belang. Je wilt natuurlijk niet zomaar een buitenspot aan de trampoline hebben hangen. Er moet enigszins orde in zitten, een logische volgorde. Het is dan handig om te kijken naar de ‘reikwijdte’ van de lampen. Tot waar komt het licht en in welke richting? Je wilt niet de hele tuin of het hele huis verlicht hebben als een soort voetbalstadion, maar het moet wel functioneel zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een buitenspot aan de muur op te hangen met het licht naar beneden voor een gastvrije, warme uitstraling en gelijk functionaliteit. Wanneer je een buitenspot met het licht naar boven ophangt, creëer je een meer chique uitstraling. 

Kleur

Ook de kleur is van groot belang. Allereerst is het noodzakelijk om even voorop te stellen dat je er verstandig aan doet om één kleur te gebruiken, het wordt anders een raar gezicht. Je wilt natuurlijk geen kerstverlichting het gehele jaar door. Een warme, donkere kleur wit geeft over het algemeen meer sfeer dan een koude, lichte kleur wit. Dit geldt niet alleen voor de spots aan je huis, maar ook voor in je tuin. Grondspots tuin sluit je idealiter aan in de grond zoals de naam al zegt. 

Soorten lamp

Er zijn dan ook nog verschillende soorten lampen waar je uit kunt kiezen. Halogeen lampen, led lampen, lampen met zonnepanelen en spaarlampen zijn de meest gebruikte lampen. Led lampen gaan het langste mee, wel tot 20.000 branduren. Echter moet je ze na het maximale aantal branduren wel volledig vervangen, ook de armatuur. Voordelen van de lampen met zonnepanelen is dat ze natuurlijk energiezuinig en duurzaam zijn. Daarnaast kun je ze op elke plek die genoeg zonlicht krijgt monteren, want bekabeling is niet nodig. 

 

Author