Asbest, we horen het vaak zat. We associëren het eigenlijk gelijk met gevaar. De verhalen van de bouw aan huizen die werden gecanceld omdat er asbest werd gevonden kennen we allemaal wel. Maar wat is het nou precies? En hoe gevaarlijk is het nou? Wij geven je hier vandaag alle nodige informatie over.

Wat is het?

Veel mensen denken dat asbest een bepaalde stof is die giftig is, terwijl dit eigenlijk een verzamelnaam is. Asbest staat voor een aantal verschillende mineralen uit de natuur, die bestaan uit kleine vezels. Deze mineralen kunnen zo klein zijn dat ze bekeken moeten worden met een microscoop. Asbest wordt al jaren gebruikt. Met als voorbeeld waar we het in de inleiding al over hadden: bij de bouw van gebouwen en woningen. Asbest heeft een aantal sterke en nuttige eigenschappen, denk aan sterk, goedkoop en isolerend. Maar waarom worden er nu positieve eigenschappen benoemd van asbest, als de meeste het eigenlijk alleen associëren met gevaar? 

Gezondheid

Asbest kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Dit is iets wat het eerste in je opkomt als je ook denkt aan asbest. Dit is ook zeker waar. Pas in 1993 werd er een algemeen asbestverbod ingeschakeld in Nederland. Hiervoor werd asbest bewust gebruikt in de bouw om zijn sterke eigenschappen, niet wetende hoe schadelijk het wel niet kan zijn. Als je losse stukjes asbest inademt kan het ervoor zorgen dat dit vast blijft zitten in de luchtwegen, of zelfs voor longblaasjes. Dit kan ervoor zorgen dat je bindweefselvorming krijgt, of longkanker. In de meeste gevallen loop je dit pas jaren later op nadat je in aanraking bent gekomen met asbest. 

Asbest afvoeren

Stel je voor, je bent een huis aan het verbouwen en je komt asbest tegen. Hoe zit dat dan met asbest afvoeren? Het afvoeren van asbest is een klus die zorgvuldig aangepakt moet worden. Dit uiteraard om te voorkomen dat je in aanraking komt met asbest en om alle vervolgen te voorkomen. Uiteindelijk beland de asbest in een container waar het veilig opgeborgen zit. Deze container wordt veilig opgeborgen door het betreffende bedrijf die deze speciale asbest containers heeft. Daarbij heb je nog verschillende soorten asbest. Hechtgebonden asbest kan over het algemeen meestal blijven zitten. Dit omdat dit niet gevaarlijk is als het in goede staat is of niet wordt bewerkt. Je moet er dus wel vanaf blijven. Zo lang dat de zaak is, is er niet veel aan de hand.

Author