De laatste jaren is er een gestage verandering gaande op het gebied van verlichting, waarbij het opvallend is dat industriële vloerlampen meer en meer een prominent onderdeel van het interieur worden. Vloerlampen in het algemeen zijn niet langer puur praktisch en ter verlichting, maar worden ingezet ter decoratie, aanvulling, of zelfs hoofdonderdeel van een interieur. Binnenhuisarchitecten gaan er volop mee aan de haal omdat je met een vloerlamp alle kanten uit kunt. Vanuit dit perspectief is het interessant om eens te kijken naar de ontwikkelingen in de branche qua stijl. Want van alle hoofd-types (denk aan hanglamp, vloerlamp, staande lamp, tafellamp etc.) is het de vloerlamp die volop naar voren komt. En binnen de algemene vloerlamp heb je weer een onderverdeling in stijlen natuurlijk. Zo zijn er klassieke, retro, Scandinavische, moderne, vloerlampen en nog een veelvoud aan andere stijlen. Van al deze opties is echter de industriële vloerlamp de populairste op het moment. 

De industrie biedt volop industriële vloerlampen

Iedereen heeft zijn eigen stijl en dat is maar goed ook. Als we allemaal hetzelfde zouden willen zou de wereld een stuk saaier worden. Kies dus vooral een stijl die jou goed ligt en waarvan je denkt dat deze ook een goede fit heeft met de rest van je interieur. Het is tenslotte wel een onderdeel van je interieur en zal door de jaren heen niet snel ingeruild worden. Dus thuiskomen met een (industriële) vloerlamp puur omdat die er zo mooi uitzag in de showroom, kan toch de verkeerde keuze blijken als je ziet hoe die afsteekt bij de rest van het huis. Goed, er zijn mogelijkheden volop, dus kijk vooral om je heen en oriënteer je voordat je overgaat tot koop. Let hierbij ook op het type lampenkap dat erbij komt of afwezig is. Ronde, vierkante, driehoekige, cilindrische, rechthoekige lampenkappen verschillen nogal van elkaar. 

Waar ga je voor?

Er is niet één model dat overal in huis past. En er is ook geen handleiding ‘hoe kies ik de beste vloerlamp’, of ‘welke lamp wil ik nou eigenlijk echt hebben’. Nee, je moet uiteindelijk gewoon zelf kiezen wat jíj vindt dat bij jouw interieur past. En hoewel héél veel mensen tegenwoordig geïnteresseerd zijn in de industriële vloerlamp, kan het net zo goed zijn dat dat jou totaal niet ligt en je veel meer geïnteresseerd bent in de klassieke verlichting. Of dat je misschien niet eens decoratieve verlichting wil, maar gewoon zo praktisch mogelijk. Maak je overweging, vul de plussen en minnen voor jezelf in en bedenk wat je budget is voor je je laat verleiden tot een aankoop. 

Wat past bij jou?

Een handleiding voor mooie lampen is er gewoonweg niet. Iedereen vindt wat anders mooi en bij ieder bankje past een ander lampje. Kies dus gewoon lekker wat jij mooi vindt in plaats van dat je een compleet handboek erbij pakt om het ‘juiste’ te kiezen. We volgen al genoeg voorbeelden en regels. Merken als Leitmotiv, Lucide, Eglo, Philips (Hue), Divalii en Trio hebben bovendien lampen in elke stijl en vorm dus je hoeft nooit verlegen te zitten om een vloerlamp. Ik zou zeggen: shop er lekker op los, gegarandeerd dat er wat moois tussen zit voor je. 

Author

Write A Comment