Wanneer je regelmatig het nieuws leest, is de kans groot dat je er al iets van hebt meegekregen: flexibele energiecontracten voor bedrijven. Dergelijke energiecontracten met flexibele tarieven zouden voor ondernemers goedkoper moeten zijn dan contracten met een vast tarief. Omdat vrijwel iedere ondernemer met alle liefde zou willen besparen op zakelijke energie, de grootste kostenpost naast de huur van een kantoorpand, klinkt zo’n flexibel energiecontract al gauw aantrekkelijk. Maar: wat is een flexibel energiecontract precies en is het daadwerkelijk goedkoper dan wanneer je voor een energiecontract met vast tarief zou kiezen? In dit artikel vertel ik je meer over de voordelen en nadelen van een flexibel energiecontract voor ondernemers.

Flexibel energiecontract: wat is het precies?

Op het moment dat je bezig bent met energie grootzakelijk vergelijken of mkb energie vergelijken kun je kiezen voor een energiecontract met een vast of met een flexibel tarief. Een flexibel energiecontract is een contract met flexibele prijzen. Dit betekent dat de energiekosten voor je bedrijf iedere dag en zelfs ieder uur anders kunnen zijn. Als ondernemer kun je hierop inspelen door bijvoorbeeld energie af te nemen in de daluren waardoor je geld kunt besparen. Bij een flexibel energiecontract kun je maximaal 24 uur vooraf bekijken van de energietarieven gaan doen. Hierdoor kun je dus flink wat geld per jaar besparen op je energiecontract. Een flexibel energiecontract is voor verschillende zakelijke energiedeals af te nemen. Op Minder.nl lees je meer over het aanvragen van flexibele energie.

Pluspunten van flexibel energiecontract

Het grootste voordeel van zo’n energiecontract met flexibele tarieven is al wel duidelijk: het feit dat je veel goedkoper uit kunt zijn en je energierekening dus lager ligt dan bij een vast tarief. Omdat je 24 uur van tevoren exact weet wanneer je het minst moet betalen voor je zakelijke energie kun je precies op dat moment energie afnemen. Hierbij ontvang je altijd energie voor de beursprijs, nog een voordeel van flexibele energie. Iedere klant betaalt hierbij hetzelfde tarief, waardoor flexibele tarieven erg transparant zijn. Hoewel veel ondernemers juist om deze reden kiezen voor een flexibel energiecontract is er vaak onbewust nog een voordeel te vinden: omdat je met flexibele tarieven bewust bezig bent met energie verbruik je vaak minder dan wanneer je dat niet bent. Bewust(er) omgaan met energie is altijd beter voor het milieu en de wereld.

Minpunten van flexibele energie

Net als bij veel andere energiecontracten kent flexibele energie ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is dat je veel meer tijd kwijt bent aan je energiecontract. Bij een contract met een vast tarief hoef je immers niet te checken wanneer energie het meest voordelig is. Met flexibele energietarieven ben je iedere dag zoet, terwijl je die tijd waarschijnlijk veel beter in andere onderdelen van je bedrijf kunt steken. Tot slot weet niemand 100% zeker dat de energietarieven lager gaan liggen wanneer je voor flexibele tarieven kiest. Dat betekent dus dat je alsnog iedere dag veel tijd moet steken in het vinden van de voordeligste tarieven, terwijl die er soms wellicht helemaal niet zijn. Dat is zonde van je tijd en van de inhoud van je zakelijke portemonnee.

Author

Write A Comment