Bij het maken van een website heb je veel vrijheid wat betreft de samenstelling van de lay-out. Soms zie je door de bomen het bos niet meer! Het is belangrijk om altijd in gedachten te houden dat je een gebruiksvriendelijke website moet maken. Dit is zowel belangrijk voor de gebruiker als voor de zoekmachine. Hoe houd je hier rekening mee? Lees verder voor onze tips!

Juiste CMS en uitwerking

De basis van je website ligt bij een goed CMS. Dit is het systeem waarmee je de website inricht. Hoe eenvoudiger dit systeem werkt, hoe beter je de gebruiksvriendelijkheid kunt toepassen. Zo is WordPress hosting een veel gekozen optie: via WordPress kun je gemakkelijk een goede website inrichten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de vooropgestelde thema’s, die op een gebruiksvriendelijke manier zijn ingericht. Hier heb je zelf achter de schermen eigenlijk nauwelijks omkijken naar: het is als het ware al voor jou ingevuld. Van overzichtelijke menu’s tot een slimme indeling van de vakken – bij deze webhosting hoef je niet over alles uitgebreid na te denken. Doe er je voordeel mee!

Heldere indeling van een website

Gebruiksvriendelijkheid heeft voor een groot deel te maken met de look en feel van je website. Zorg allereerst voor een logische indeling: zet de belangrijkste informatie bovenaan, gevolgd door de informatie die op de tweede plek komt. Plaats een heldere en duidelijke tekst op je website, gecombineerd met afbeeldingen die tevens bijdragen aan de content. Kies voor rustig kleurgebruik en pas op met bijvoorbeeld patronen op de achtergrond. Hiermee kan de leesbaarheid al gauw achteruitgaan. De algemene regel is eigenlijk: hoe minder poespas, hoe beter. Persoonlijkheid laat je bijvoorbeeld terugkomen met een vast kleurenthema of een mooi logo – verder kun je maar beter back to basics gaan.

Responsieve website maken

De kans is groot dat je je website maakt achter je laptop of computer. Dat betekent ook automatisch dat je het resultaat bekijkt via dit apparaat. Vergeet echter niet dat er vandaag de dag ook veel sitebezoeken via telefoon en tablet plaatsvinden. Daarom is het dan ook zo belangrijk om een responsieve website in te richten: een website die op alle verschillende apparaten goed werkt. In veel thema’s zit dit tegenwoordig al direct goed ingebouwd. Het is echter altijd zaak om dit grondig te controleren, het liefst op zoveel mogelijk verschillende apparaten!

Rekening houden met alle webgebruikers

Ten slotte doe je er goed aan om rekening te houden met allerlei soorten webgebruikers. De meeste bezoekers van je website zullen de site op reguliere wijze gebruiken. Implementeer echter ook gebruiksvriendelijkheid voor bijvoorbeeld slechtziende websitebezoekers. Dit doe je met een voorleestool, of de optie om de letters te kunnen vergroten. Je kunt verder denken aan een vertaalknop op je website, voor bezoekers met een andere moedertaal. Ga op die manier na wat voor jouw doelgroep belangrijk is: hier kun je deze keuzes op afstemmen.

Author