Met het gebruik van ERP, Enterprise resource planning, kunnen bedrijven informatie, analytische gegevens en inzicht in bedrijfspresentaties verkrijgen. Ook kunnen zij zich sneller aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en digitalisering.

Wanneer je als bedrijf overweegt om een ERP-systeem in te voeren dan is het belangrijk om dit vooral stap voor stap te doen. Er zijn veel verhalen online te vinden over bedrijven die een ERP-systeem hebben ingevoerd maar vervolgens toch niet de meeste waarde halen uit het systeem. Dit heeft veelal te maken met de implementatie van het pakket binnen het bedrijf.

In deze blog zullen wij twee factoren toelichten die de implementatie succesvoller kunnen maken.

Bedrijfscultuur

Een eerste reden lijkt te liggen in de bedrijfscultuur. Er zijn meestal heel wat mensen betrokken bij het gebruik van het ERP-systeem binnen het bedrijf. Veel mensen vrezen voor hen baan wanneer bepaalde processen worden geautomatiseerd. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Een ERP systeem zorgt er juist voor dat iedereen beter en sneller samen zou kunnen werken. Maar dan moet deze visie wel in de bedrijfscultuur worden overgenomen.

Kennis van de branche

Een tweede reden is dat een succesvolle implementatie van het ERP-systeem kennis van de bedrijfsbranche vergt. Het is namelijk de bedoeling dat het ERP pakket is toegespitst op de relevante bedrijfsprocessen. Bovendien moet het passen bij de werkwijzen van het bedrijf. Het kan daarom uitkomst bieden om een pakket te nemen via een aanbieder die zich gespecialiseerd heeft in een bepaalde branche.

Een voorbeeld van zo’n aanbieder is Planlogic. Precies om deze reden hebben zij een focus op productiebedrijven. Het ERP-systeem dat zij aanbieden, SAP Business One, kan daarom bij sap implementatie volledig worden gestroomlijnd om de gewenste resultaten te kunnen behalen. Dit gebeurt dan vaak in samenwerking met enkele werknemers. Hierdoor worden ook zij worden meegenomen in de implementatie.

Stappenplan

Om een duidelijk te hebben wat er stap voor stap nodig is voor zo’n implementatie, hebben zij het zogeheten Accelerated Implementation Program (AIP) in gebruik. Dit programma maakt de stappen en voortgang inzichtelijk door het proces op te delen in voorbereiding, ontwerpen van een optimaal systeem, de bouwfase en test van systeem, de daadwerkelijke implementatie en tenslotte het beheer en controle. Indien nodig is er dan altijd één aanspreekpunt voor servicevragen.

Op deze manier kan de SAP Business One succesvol worden geïmplementeerd en kun je optimaal gebruiken maken van de mogelijkheden van ERP!

Author

Write A Comment