Om de een of andere gekke reden voel ik altijd veel respect voor het lieveheersbeestje. Of het door de rode kleur met zwarte stippen komt of door de symbolische betekenis van het beestje (tegen zinloos geweld) weet ik niet. Het kan ook iets nostalgisch zijn: als kind was het lieveheersbeestje mijn lievelingsdier. Nu ik volwassen ben en een eigen tuintje heb, heb ik ontdekt dat het lieveheersbeestje niet alleen heel leuk is, maar ook heel nuttig kan zijn!

Rood met zwarte stippen als natuurlijke bestrijding

Toen ik ontdekte dat een aantal van mijn geliefde planten onder de bladluis zaten was het eerste waar ik aan dacht het lieveheersbeestje. Ik herinnerde mij dit van vroeger, toen ik leerde dat zij graag bladluizen eten. De oplossing leek dus dichtbij, maar de lieveheersbeestje zelf waren helaas niet daadwerkelijk zo dichtbij. Na lang zoeken vond ik er twee die ik met een mooi praatje mijn tuin in heb gekregen. Helaas hebben ze blijkbaar een sterke eigen wil want na een beetje rondkijken waren ze al gauw weer weggevlogen. Hoe kreeg ik ze nou aan het werk in mijn tuin zonder ze aan een lijntje te hoeven binden? Dat ging helaas niet, ik was ze weer kwijt en moest op zoek naar, helaas, minder natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

De levensloop van het lieveheersbeestje

Pas een zomer later leerde ik van Claudia van ‘Rood met zwarte stippen’ iets over de levensloop van het lieveheersbeestje wat de hele situatie weer nieuw leven inblies. Het lieveheersbeestje komt als larve uit een eitje, ze vervellen drie keer en vervolgens verpoppen ze zich. Na 2 a 3 dagen kruipen ze als volwassen lieveheersbeestje uit de pop en zien er uit zoals wij ze kennen. In de fase dat het lieveheersbeestje een larve is zit de oplossing: de larve kan niet vliegen maar wil wel heel veel bladluis eten om zo uit te kunnen groeien tot een volwassene. De larven kunnen dus uitgezet worden op een plek waar veel bladluis is zonder dat ze wegvliegen! Wist je trouwens dat een volwassenen lieveheersbeestje gemiddeld 80 bladluizen per dag eet en haar larven zelfs 100 per dag.

(Haast) niet voor de consument verkrijgbaar

Waar ik in mijn zoektocht naar lieveheersbeestjes wel achter kwam is dat deze voor de consument bijna niet te verkrijgen. Ze worden eigenlijk alleen maar in grote hoeveelheden gekweekt, bestemd voor professionele telers. Na lang zoeken ontdekte ik dus Claudia’s Rood met zwarte stippen en dankzij haar doorzettingsvermogen en hart voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen heb ik haar voorbeeld op kunnen volgen en vliegen er elke zomer een groot aantal volwassen geworden lieveheersbeestjes met een volle buik weg uit mijn tuin.

Author

Write A Comment