Snurken is een veelvoorkomend probleem. Vaak merk je er zelf niet zo veel van en heeft alleen je partner slapeloze nachten. Maar op lange termijn kan snurken ook voor jezelf niet heel fijn zijn. Wanneer je regelmatig en zwaar snurkt, is het handig om bij de huisarts langs te gaan en te kijken of je geen slaapapneu hebt. Waar slaapapneu een serieuze stoornis is, is snurken zelf niet gevaarlijk.

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die mee kunnen spelen bij het snurken. Fysieke oorzaken zijn vaak: verslapping van de spieren van het gehemelte, huig en tong; verdikking van de keelholte wanden; en vernauwing van de neusholte. Deze fysieke oorzaken hebben vaak diepere oorzaken. Sommige hiervan zijn genetisch bepaald zoals een van nature afwijkende neus- en/of keelholte of een vergrote keel- en/of neusamandel. Er zijn echter ook een aantal gedragsfactoren die meespelen bij het ontstaan van snurken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld alcohol, medicijnen, roken, overgewicht en op de rug slapen. 

Oplossingen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om het snurken te verminderen. Voor de laatstgenoemde gedragsfactoren, kun je bijvoorbeeld je gedrag veranderen door bijvoorbeeld afvallen, stoppen met roken, minder alcohol voor het slapen en geen zware maaltijd voor het slapen. Naast deze gedragsveranderingen, zijn er ook een aantal hulpmiddelen die kunnen helpen tegen het snurken. Waaronder keel- en neussprays. Verder zijn er ook operaties tegen snurken, hiervoor moet je wel altijd langs de huisarts. 

Andere slaapproblemen

Naast snurken, hebben mensen ook andere slaapproblemen. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten of je een buik of rug slaper bent. Aan de hand hiervan, zul je namelijk een hard of zacht matras moeten kopen, anders krijg je last van je rug. Het hebben van een goed matras is enorm belangrijk voor het krijgen van een goede nachtrust. Boxsprings zijn bijvoorbeeld hele fijne bedden. Dit zijn de bedden die veel hotels ook gebruiken. Een boxspring is een onderstel gecombineerd met een verend matras. 

Waarom slapen zo fijn is

Het is enorm vervelend als je last hebt van slaapproblemen. Slapen is heel fijn voor het lichaam, omdat we dan het beste uitrusten en nieuwe energie krijgen. Wanneer je dus niet goed kunt slapen, zul je minder energie hebben. Veel mensen worden ook heel chagrijnig wanneer ze niet goed kunnen slapen. Het is daarom niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen fijn als je een goede nachtrust krijgt. 

Author

Write A Comment