Ik ben vaak genoeg thuisgekomen met het verkeerde formaat afvalzakken en ik heb in mijn leven al flink wat miskopen gedaan als het om afvalbakken in het huis ging. De afvalbak in de keuken was veel te groot, die in de badkamer viel een beetje klein uit en voor het scheiden van afval was in de bak die ervoor bestemd was, nauwelijks ruimte. Voor wie dit bekend in de oren klinkt heb ik hier een aantal tips voor het zoeken en aanschaffen van de juiste afvalbakken voor jouw huis.
5 liter, 10 liter, 25 liter?
Je ziet de afvalbak van je dromen en de gegevens zeggen dat er 25 liter afval in past. Is dat nou veel of weinig wat er in past? Om daar achter te komen moeten we even een rekensommetje maken:
Inhoud = lengte x breedte x hoogte (in dm)
Het klinkt misschien gek maar het is dus eigenlijk goed om altijd een rolmaatje op zak te hebben als je op zoek gaat naar een nieuwe afvalbak. Andersom is de berekening wat lastiger, wanneer je alleen weet dat er zoveel liter in past en je niet weet wat de afmetingen van de bak zijn. In dat geval moet je een inschatting maken aan de hand van een foto van de bak, om zo de verhouding lengte-breedte en hoogte te maken. Dat wordt een beetje puzzelen, maar je hebt nu de basisformule! Een extra tip is om de vuilniszakken altijd 30% groter te kopen dan de inhoud van de bak zelf. Zo kun je hem er makkelijker in en uit halen.
Welk formaat heeft jouw huis nodig?
Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals of je een ingebouwde afvalbak wilt of een losse, de afmetingen van de ruimte waar hij in komt en wat je er allemaal in weg wilt gooien. Een grove inschatting is de volgende:
Keuken: 20 tot 50 liter
Toilet en/of badkamer: tot 20 liter
Kantoor en/of slaapkamer(s): tot 30 liter
Buiten en/of afval scheiden: 30 tot 100 liter.
Soorten afvalbakken
Ikzelf ben een groot voorstander van afval scheiden op meerdere vlakken: ik scheid het GFT-afval en plastic, maar ik maak ook onderscheid tussen ‘droog’ en ‘nat’ afval. Het voordeel van bijvoorbeeld alleen maar droog afval (zoals papier of schone verpakkingen) in een bak is dat je in principe geen afvalzak nodig hebt en bovendien kun je de inhoud af en toe aandrukken, waardoor er meer in de bak past. Voor dit soort afval is een degelijke plastic afvalbak toereikend voor mij. Voor het dagelijkse huisafval gebruik ik liever een stevige roestvrij stalen bak die tegen een stootje kan. Voor het GFT-afval gebruik ik meestal een klein bakje in de keuken (max. 5 liter) die ik dan eind van de dag in een grotere bak op het balkon leeg (20 liter). Naast keuze in formaat en materiaal heb je natuurlijk ook nog talloze keuzes in kleuren, vormen en bijvoorbeeld soorten deksels. Neem hier eens een kijkje voor meer informatie en vind de perfecte afvalbak voor jouw huis!