Als je voor jezelf begint, komt er van alles op je af. Zo moet je er allereerst voor zorgen dat je wordt ingeschreven in het handelsregister. Hiervoor ga je langs bij de Kamer van Koophandel. Zodra dit geregeld is, kan de zoektocht naar klanten gaan beginnen. Loop overigens niet te hard van stapel, want het is verstandig om een zakelijke rekening te openen. Sommige startende ondernemers doen dit direct, maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Dit komt vooral doordat het niet voor iedereen duidelijk is of een zakelijke rekening verplicht is. Twijfel je of je een bedrijfsrekening moet openen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk of een zakelijke rekening verplicht is.

Afhankelijk van de rechtsvorm
De ene ondernemer beweert dat een zakelijke rekening verplicht is, terwijl de andere zeker weet dat dit niet zo is. Ondanks dat het hier om twee tegenstrijdigheden gaat, kunnen beide ondernemers gelijk hebben. Waarom? Omdat het afhankelijk is van de door jou gekozen rechtsvorm of je verplicht bent om een zakelijke rekening te openen. Kies je voor de rechtsvorm besloten vennootschap (bv)? Dan ontkom je niet aan een zakelijke rekening. Maar is een zakelijke rekening verplicht voor eenmanszaak en vof? Nee, dat is niet het geval.

Nu vraag jij je vast af waarom je bij een bv wel en bij een eenmanszaak en vof niet verplicht bent om een zakelijke rekening te openen. Dit is betrekkelijk makkelijk te verklaren. Een bv wordt namelijk gezien als een rechtspersoon en is aansprakelijk. Gevolg hiervan is dat een bank niet akkoord gaat met het gebruik van een privérekening voor deze rechtsvorm. Wanneer je een bv opricht, moet je dus niet vergeten om ook een zakelijke rekening te openen.

Ook voor eenmanszaak en vof is zakelijke rekening handig
Ondanks dat een bedrijfsrekening niet verplicht is voor een eenmanszaak en vof, zien we dat veel ondernemers met deze rechtsvorm toch een zakelijke rekening openen. Dit komt vooral doordat je er in de meeste gevallen niet aan ontkomt.  Waarom niet? Omdat in de algemene voorwaarden van veel banken een passage is opgenomen over zakelijk gebruik van een privérekening. Bij de meeste banken mag dit namelijk niet. Om te voorkomen dat dit toch gebeurt, houden banken regelmatig een steekproef. Als jouw rekening eruit gepikt wordt, loop je tegen de lamp. Daarom is het verstandig om direct een zakelijke rekening te openen.

Voordelen van een zakelijke rekening
Het openen van een zakelijke rekening brengt kosten met zich mee. Omdat het starten van een bedrijf vaak al genoeg geld kost, ben je hier mogelijk niet echt happig op. Laat deze kosten je er niet van weerhouden een zakelijke rekening te openen. Een bedrijfsrekening brengt namelijk de nodige voordelen met zich mee. Zo scheid je zakelijk geld en privégeld van elkaar, wat voor overzicht zorgt. Je hoeft immers niet de gehele rekening uit te pluizen om zakelijke en persoonlijke bij- en afschrijving van elkaar te scheiden.

Tweede voordeel is dat een zakelijke rekening bijdraagt aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf. Klanten maken immers geld over op een rekening die gekoppeld is aan de bedrijfsnaam. Als zij geld naar jou overmaken, komt deze naam op hun afschrift te staan. Hierdoor is het makkelijk te herleiden waar het geld aan betaald is. Gebruik je een persoonlijke rekening voor zakelijke doeleinden? Dan is dit niet het geval. Er komt dan immers een persoonsnaam op het afschrift te staan.

Author