Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een woning wordt in Nederland steeds populairder. Dat is niet zo gek, want de investering in zonnepanelen betaalt zich flink terug. Zo kun je met zonnepanelen besparen op je energierekening en minder afhankelijk zijn van je energieleverancier. Iets wat zeker in deze tijden, met de stijgende energieprijzen en omvallende energieleveranciers, een belangrijk voordeel is. Het aanbod op het gebied van zonnepanelen is echter zeer groot. Het is dan ook begrijpelijk als je even door de bomen het bos niet meer ziet en behoefte hebt aan simpele en duidelijke informatie. In dit blog word je in deze behoefte voorzien. Het artikel zal zich focussen op één type zonnepanelen: indak zonnepanelen. Ben jij benieuwd wat indak zonnepanelen precies zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van dit type zonnepanelen? Lees dan snel verder! 

Wat zijn indak zonnepanelen?

Indak zonnepanelen zijn zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak van je woning. De zogeheten geïntegreerde zonnepanelen vervullen twee functies: ze fungeren als dakbedekking en als energieopwekking. Wanneer je indak zonnepanelen gaat plaatsen op een bestaande woning, wordt de bestaande dakbedekking verwijderd en worden de zonnepanelen (en een kunststof laag voor de afvoer van het water) hiervoor in de plaats aan de constructie van het dak bevestigd. Indak zonnepanelen zijn zowel verkrijgbaar als grote panelen als in de vorm van dakpannen, ook wel zonnedakpannen genoemd. 

Wat zijn de voordelen van indak zonnepanelen?

De meeste mensen kiezen voor indak zonnepanelen vanwege de esthetische meerwaarde die de panelen hebben; doordat ze mooi verwerkt worden in het dak, ogen de panelen niet zo groots en opvallend. Zeker bij het kiezen voor zonnedakpannen is dit het geval; de zonnepanelen vallen dan bijna niet op! Daarnaast zijn indak zonnepanelen voor nieuwbouwwoningen een goede keuze; je kunt er bij de aanschaf van de woning dan immers voor kiezen om geen dakpannen aan te schaffen en alleen de zonnepanelen te plaatsen. Een ander belangrijk voordeel van het kiezen voor indak zonnepanelen, is dat de panelen licht zijn en ook als dakbedekking fungeren. Hierdoor wordt het dak dus minder zwaar belast dan wanneer je zonnepanelen op je bestaande dakpannen zou plaatsen. Andere voordelen van indak zonnepanelen zijn natuurlijk het opwekken van je eigen energie, het besparen op de energierekening en de verschillende subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken bij de aanschaf. Voor indak zonnepanelen kun je bijvoorbeeld een deel van de BTW terugvragen bij de Belastingdienst. 

 

Author