Het opstarten van een webshop is super leuk om te doen. Goederen inkopen of zelf maken en deze dan delen met andere mensen is een fantastische bezigheid en een goede manier om geld te verdienen. Iets wat misschien minder leuk zal zijn, is dat de terminologie nog wat moeilijk kan zijn. Woorden zoals e-commerce, business-to-consumer en PWA komen geregeld langs. Voor iedereen die de bomen even niet door het bos kan zien, is hier wat uitleg!

E-commerce?

Als je het hebt over het beginnen van een webshop of marketing, dan zal het woord ‘e- commerce’ als vrij snel opkomen. E-commerce is handel over het internet heen. Dit betekent dus het kopen van allerlei spullen, zoals kleren, boeken of eten, maar ook het verkopen van goederen valt onder e-commerce. Zelfs muziek kopen op iTunes valt onder e-commerce. Begin je een webshop? Dan val je dus sowieso onder e-commerce.

B2B of B2C?

En krijg staat er nog vaak B2B en B2C. Deze termen vallen onder e-commerce. B2B betekent een business-to-business handel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productiebedrijven en groothandel, maar ook aan doorkoopbedrijven. Verkoop jij een product dat door een andere partij doorverkocht wordt? Dan telt dit als B2B! Een B2B webshop heeft vele aspecten. Om van alle functionaliteiten gebruik te maken, kan een bedrijf gebruik maken van de module Magento. Alle  belangrijke zaken staan dan op een rij, zodat er gefocust kan worden op alle andere zaken.

B2C betekent business-to-consumer. Dit zijn dus bedrijven die goederen verkopen aan klanten, die dit goed zullen gebruiken. De meeste winkels werken op deze manier

PWA

En dan is er nog de term ‘progressive web app’, oftewel PWA. Deze apps zijn één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van e-commerce en zijn dus zeker handig om te gebruiken bij (het opstarten van) een webshop. PWA’s hebben de unieke functie om functionaliteiten van een native app te combineren met de functionaliteiten van webshops. Aan het inzetten van PWA’s zitten vele voordelen, zoals het gebruik van functionaliteiten van web en app, een groot bereik, offline gebruik e deze zijn vaak voordeliger dan native apps. Die wil je toch gebruiken in een webshop!

Het opstarten van een onafhankelijke webshop kan wat moeilijk zijn, zeker als iemand verder geen verleden in business heeft. Een hele hoop van het opzetten van een webshop is gelukkig minder ingewikkeld dan mensen soms kunnen denken. Met handigheidjes zoals het weten van de termen en het gebruik van PWA’s kom je al ver!

Author