Ondervindt jouw bedrijf financieel hinder van de coronacrisis? Dan heb je mogelijk de grootst mogelijke moeite om het hoofd boven water te houden. Gelukkig kun je een beroep doen op verschillende regelingen vanuit de overheid. Helaas is dit niet voor iedere ondernemer genoeg. In dat geval biedt een KKC-lening mogelijk uitkomst. Dit is een zakelijke lening die je gebruikt om tijdelijke financiële tekorten op te vangen. Lang niet iedere ondernemer is bekend met deze regeling. Vaak wordt gedacht dat een KKC-lening hetzelfde is als een zakelijke lening. Toch zijn er verschillen. In deze tekst zetten wij de belangrijkste verschillende tussen deze financiering corona en een zakelijke lening op een rijtje.

Aflossen begint pas na een jaar

Als jouw bedrijf in financieel zwaar weer zit, wil je mogelijk geen geld lenen. Een lening kost immers geld, waardoor je waarschijnlijk denkt alleen nog maar dieper in de schulden te komen. Toch kan een KKC-lening uitkomst bieden. Deze lening met overheidsgarantie heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van een gewone zakelijke lening. Het grootste voordeel is dat je het eerste jaar aflossingsvrij leent. Je betaalt enkel de rente over de lening en nog geen verplichte aflossing over de KKC-lening. Hierdoor is je maandbedrag de eerste 12 maanden lager omdat je alleen rente over het geleende bedrag betaalt.

Na het eerste jaar begin je met het aflossen van jouw lening. Net als bij een zakelijke lening kent een KKC-lening ook een maximale looptijd van 5 jaar. Houd er rekening mee dat je aan het eind van de looptijd de rekening afbetaald moet hebbe, de aflossingen smeer je bij een KKC-lening in feite over 4 jaar uit. De eerste twaalf maanden leen je immers aflossingsvrij.

Je betaalt minder rente bij een KKC-lening

Wanneer je een lening afsluit, krijg je te maken met rente. Net als bij een gewone zakelijke lening is dit ook bij een KKC-lening het geval. Uiteraard wil je ten tijde van de coronacrisis zo min mogelijk kosten maken. Bij een KKC-lening betaal je gedurende de gehele looptijd een vaste rente van tussen de 3 en 4 procent. Hoe kan het dat het rentepercentage lager ligt dan bij een zakelijke lening? Doordat de overheid gedeeltelijk garant staat voor een KKC-lening en de kredietverstrekker daardoor minder risico loopt.

Het maximale leenbedrag ligt lager

Een laatste verschil tussen de KKC-lening en een zakelijke lening zit hem in het maximale leenbedrag. Zo kun je bij een zakelijke lening aanzienlijk meer geld lenen. Zo ligt het maximum van deze lening bijvoorbeeld op 250.000 euro. Dit kun je bij een KKC-lening niet lenen. Nee, want het maximale leenbedrag is hier 50.000 euro. Vandaar dat mkb krediet corona ook wel bestempeld wordt als een overbruggingslening. Heb je minder geld nodig dan 50.000 euro? Geen probleem, want het minimale leenbedrag van een KKC-lening ligt op 10.000 euro. Hierdoor bepaal je zelf hoeveel geld je nodig hebt om tijdelijke financiële tekorten op te vangen tijdens de coronacrisis.

 

Author