Al vanaf een jonge leeftijd wordt ons gevraagd wat we later willen worden. De antwoorden veranderen over de jaren heen en worden naarmate de tijd verstrijkt steeds realistischer en specifieker. Er is een hoop mogelijk op het gebied van beroepen. En daardoor kan het soms lijken alsof de mogelijkheden eindeloos en dus ook onoverzichtelijk zijn. In deze blog vertel ik je hier meer over. Lees je mee?

Reguliere opleiding

Er zijn een hele hoop reguliere opleidingen. Het begint bij de middelbare school, dan MBO en/of HBO en soms nog een specialisatie daarna. Maar hoe kom je op de keuze voor een bepaalde opleiding? Veel jongeren vinden dat moeilijk. Het is het makkelijkst om te beginnen bij de hobby’s en interesses. Als je weet wat je leuk vindt, kan je daardoor specifiek naar opleidingen zoeken. Hiermee vergroot je ook de kans dat je gaat doen wat je leuk vindt. Dat is misschien wel het allerbelangrijkst. Maar laat je niet tegenhouden door de grenzen van de reguliere opleidingen, ondanks dat dat er veel zijn.

Een opleiding buiten de standaarden

Er zijn namelijk nog veel meer opleidingen buiten de standaard route die een hoop mensen volgen. Zo kan je ook kiezen voor een particuliere opleiding. Bij Jonge Pier bieden ze bijvoorbeeld rijinstructeur opleidingen aan. Dit is een beroep waar veel behoefte aan is in de maatschappij maar waarvoor niet veel scholing wordt aangeboden binnen de reguliere vervolgstudies na de middelbare school. Rijinstructeur worden, is een heel specifiek beroep maar perfect voor mensen die graag op de weg zijn maar niet willen werken in transport. Je hebt contact met de mensen in de auto en geen één dag is hetzelfde. Dat maakt het een hele interessante opleiding en eigenlijk zonde dat het minder bekend is.

Wat past bij jou?

Zojuist zei ik dat het misschien het belangrijkst is dat je doet wat je leuk vindt. Dat wil ik corrigeren, het is het belangrijkste. Kijk goed wat er bij je past en wat je aankan. Overleg eventueel met een mentor van je huidige opleiding, werk of iemand anders die jou goed kent om te horen wat zij denken. Soms helpt het om wat inzicht van buitenaf te ontvangen.

Wisselen mag!

En onthoud dat als je nu voor een studie gekozen hebt, je alsnog later mag wisselen. Vaak wordt er gedacht dat je moet blijven bij wat je in eerste instantie gekozen hebt. Gelukkig is dat niet waar en ook je leeftijd heeft daar geen invloed op. Doe wat jij leuk vindt, wat bij je past en waardoor de kwaliteit van je leven verbeterd wordt.

Author