Voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van aandelen, maar er nog niet veel van afweet is deze blog! Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Je bent dus eigenlijk mede-eigenaar van het bedrijf, maar dan echt van een mini-deel. Met een aandeel heb je dus ook recht op een deel van de winst van het bedrijf, de dividend. Het kopen van aandelen is een vak apart. Hieronder leg ik heel kort uit hoe het kopen van aandelen werkt. Ben je daarna geïnteresseerd om eventueel aandelen aan te schaffen? Lees je dan nog verder goed in via de links op deze blog!

Hoe het kopen van aandelen werkt

Jaren geleden was het kopen van aandelen nog een hele klus. Je moest dan fysiek naar een bank gaan. Deze fysieke transacties zijn erg prijzig en kosten veel tijd. Daarna verschoof het kopen van aandelen naar de telefoon. Voor iedereen die de film Wolf of Wallstreet heeft gezien, weet hoe dat eraan toeging. Tegenwoordig kun je online aandelen kopen en verkopen. Er zijn zelfs apps waarmee je kleinschalig geld kan beleggen! Alles in de financiële wereld is mogelijk op het internet. Online koop je aandelen bij een online broker. Via deze brokers kun je heel eenvoudig en snel je aandelen verkopen of kopen. Er zijn verschillende brokers, allemaal met verschillende prijzen in transactiekosten of startkosten of een minimum uitgave. Deze kosten zijn de winst voor de broker, dus kijk altijd goed waar je jouw favoriete aandeel voor de laagste prijs kan kopen. Er zijn twee methodes hoe je aandelen koopt die in de volgende alinea’s worden uitgelegd.

Methode 1: aandelen kopen voor de lange termijn

Als je aandelen voor de lange termijn wilt kopen, dan moet je deze fysiek kopen. Dit kan nog steeds online, maar je moet een effectenrekening openen bij een traditionele broker. Let bij deze methode goed op wat de extra kosten zijn en hoeveel procent er in rekening wordt gebracht. Je wilt natuurlijk wel dat op de lange termijn je aandelen nog steeds winstgevend zijn. Handelen op de lange termijn is meer voor mensen die een groter kapitaal vast willen leggen in aandelen om er zo nog wat geld mee te verdienen.

Methode 2: aandelen kopen voor de korte termijn

De tweede methode is voor mensen die geld willen verdienen op de stijgingen en dalingen van aandelen in de korte termijn. Dit heet het speculeren op aandelen. Hiervoor heb je een derivaat nodig, zoals de CFD. Met deze CFD’s kan je beter inspelen op de snellere koersstijgingen en -dalingen. Het inzetbedrag voor deze vorm is veel lager. Je kunt ook grotere risico’s aangaan, maar omdat je met kleinere bedragen werkt is dat minder spannend.

Aandelen kopen moet je altijd verantwoordelijk doen, en met deze tips en uitleg kun je nooit meer de plank misslaan!

Author

Write A Comment