Iets waar we iedere zomer opnieuw naar uitkijken: lekker eten in de tuin. Met de juiste temperaturen en een beetje zon zijn we niet uit onze tuin weg te slaan. En het toppunt van zo'n dinertje buiten is natuurlijk wel: de barbecue!

Een barbecue zet je natuurlijk niet voor jezelf aan. Daarom nodigen we graag veel familie en vrienden uit om met ons samen te genieten van een stukje vlees, vis of groente van de gril. 

Maar veel mensen maken ook veel rommel. Heb je wel zin om te barbecueën, maar niet zo veel zin in de grote schoonmaak na afloop? Er zijn gelukkig genoeg manieren om de nasleep een stuk eenvoudiger te maken. Zo kun jij lekker in je zonnestoel blijven zitten.

1. Tafelkleed

Een van de beste life hacks voor een snelle schoonmaak: het tafelkleed. Daar kan vrijuit op geknoeid worden zonder dat jij hoeft te poetsen. Voor de ultieme gemakzucht kies je voor een papieren tafelkleed. Die gooi je inclusief rommel in één keer in de prullenbak. Maar wil je voor een iets duurzamere optie gaan? Gecoat tafellinnen is dan jouw uitkomst. Dit kleed is gemakkelijk af te nemen en ziet er vaak ook nog eens heel gezellig uit!

2. Clean as you go

Vele handen maken licht werk. Veel gasten zijn echt niet te beroerd een handje te helpen. Maar het helpt als je het hen makkelijk maakt. De beste manier om veel poetswerk aan het einde van de avond te voorkomen, is om gedurende de avond het een en ander alvast op te ruimen. Clean as you go! Bouw buiten een afvalhoek met voldoende vuilniszakken, lege bierkratten en een glasbak. Zet ook op tafel een afvalbakje neer voor alle gebruikte servetten, houten sate spiezen en botjes van het vlees. Ook kun je een buiten een teiltje met afwaswater neer zetten om vieze borden vast schoon te spoelen voor je ze in de vaatwasser doet. Dat scheelt veel saus in de vaatwasser!

3. Houdt het feest buiten

Een derde tip om het poetswerk te beperken is het reduceren van het oppervlak dat vies wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alle benodigheden voor de barbecue alvast naar buiten hebt geplaatst. Dat voorkomt dat veel mensen met hun schoenen van buiten naar binnen moeten lopen en hoef je de volgende dag alleen de route naar het toilet in huis schoon te maken. Ook buiten kunnen je een zogenaamde schone en vieze zone in richten. Zo zal de regio van de barbecue altijd de vieze hoek zijn met veel spetterend vet en lege verpakkingen. Als je alle rommelmakende onderdelen van een barbecue, zoals het saus op bordjes spuiten en inschenken van de glazen fris, in deze regio organiseert, zal de rest van de tuin schoner blijven. En dat scheelt werk na afloop!

Author