Wist je dat er in de westerse cultuur vijf verschillende soorten ceremonies zijn om het leven van iemand die is overleden te eren en afscheid te nemen? Veel mensen zijn zich niet bewust van de verschillende mogelijkheden om een dierbare overledenen te herinneren. Dit artikel beschrijft de vijf mogelijke ceremonies om meer inzicht te geven.
1. Een uitvaartdienst
Een uitvaartdienst is een plechtige ceremonie gebaseerd op religieuze of culturele overtuigingen van de overledene. De ceremonie viert het leven van een overleden persoon, de herinnering aan deze persoon staat centraal. Dit soort diensten vinden vaak plaats binnen enkele dagen na het overlijden, in het huis van de overledene, in de kerk of in een uitvaartcentrum. Tijdens de ceremonie kunnen vrienden en familieleden afscheid nemen. Het lichaam is tijdens het eerste deel van de ceremonie nog aanwezig, en wordt dan uit huis gedragen. Soms volgt een formele grafrede of schriftlezingen in de kerk, alvorens het lichaam wordt begraven of naar het crematorium wordt gebracht. Een uitvaartondernemer Amsterdam vertelt dat deze traditionele ceremonie vaak de voorkeur krijgt bij een religieuze levensstijl.
2. Herdenkingsdienst
Een herdeningsdienst is een ceremonieom het leven van de overleden persoon te vieren en herdenen. Het vindt pas plaats nadat het lichaam is begraven of gecremeerd. Dat is dan ook het belangrijkste verschil ten opzichte van een uitvaardienst, waar het lichaam wel nog aanwezig is tijdens de herdenking. Omdat het lichaam niet aanwezig hoeft te zijn, kan er op ieder moment in het jaar een herdenkingsdienst worden gehouden. Van dagen tot een week tot een jaar na overlijden. Dit type dienst zijn vaak wat informeler en niet religieus van aard. Na de eerste schok, gevoelens van verdriet en het daadwerkelijke afscheid, kan een herdenkingsdienst een vreugdevollere manier zijn om een leven te herdenken.
3. Begrafenisdienst
Hoewel er zowel in een uitvaart- als herdenkingsdienst ook sprake kan zijn van een begrafenisdienst (ook wel grafdienst genoemd), kunnen mensen ook alleen voor deze plechtige dienst te kiezen. Dergelijke diensten omvatten een kort ritueel, vaak met gebed, en vinden plaats aan grafzijde na een begrafenis of in de crematiekapel.
4. Bezichtiging en visitaties
Naast de daadwerkelijke uitvaardienst kiezen mensen vaak ook voor een bezoek aan huis of bezichtiging voor de uitvaartceremonie. Dit stelt mensen in de gelegenheid om de overledene thuis te bezoeken en de overlevenden medeleven te betuigen. Het is een intieme setting waar vrienden en familie hun verdriet met elkaar kunnen delen.
5. Begrafenisreceptie
Tenslotte kan er na de plechtige dienst nog een uitvaartreceptie worden gehouden. Dit biedt gasten en familieleden de gelegenheid samen tijd door te brengen en in een informele omgeving de overledene te herdenken. Dit kan bij familie thuis worden georganiseerd, maar vaak bieden kerkzalen, lokale restaurants of andere locaties de gelegenheid voor een hapj een drankje. Een uitvaartreceptie kan helpen het genezingsproces op gang te brengen, omdat men troost bij elkaar vindt en verdriet kan bespreken. Om vervolgens met een meer opgelucht hard weer naar buiten te stappen.