Vroeger

Weet je nog vroeger, toen je thuiskwam van school, een kopje koffie dronk met je moeder of vader en daarna aan je huiswerk ging? Dit huiswerk kwam uit je boeken en je schreef de antwoorden in je A4-schrift met lijntjes, of blokjes als het rekenen betrof. Soms moest je hiervoor iets opzoeken op de computer, of gebruikte je dat als smoes om een halfuur te mogen computeren. Je broertje of zusje of vader zat er nu even op, maar vanavond mag jij wel even. Niet te lang hoor, je moeder moet ook oma nog bellen. ’s Avonds lees je nog een boek in bed, daarna ga je slapen.Flash forward naar het einde van je middelbare school. Je had je eigen computer om je werkstukken te maken, je kan tegelijk op de computer aan het werk want iedereen heeft zijn eigen en er is Wi-Fi, en hoewel je huiswerk er heus niet onder lijdt, zit je de halve dag op MSN met je vriendinnen te praten, buzzers te sturen en zelf smileys te maken. Je telefoon met een zacht touch-screen trilt: het is een smsje van je vriendin,  want jullie hebben sinds kort onbeperkt sms’en.  Wat een luxe, het begin van een digitaal tijdperk!

MSN

En weer 10 jaar later raak je die computer nauwelijks nog aan. Voor werk ben je de hele dag beter op een kleine laptop die je overal mee naar toe kan nemen, MSN is een nostalgische herinnering uit het verleden en je telefoon is je halve leven. Hoewel tijdens je studie Facebook nog een klein iets was waar je een beetje naar elkaar kon kijken, is het nu het grootste platform wat social media betreft.  Je kijkt naar andermans profielen, je scrollt door de verschillende posts en plaatst zelf ook nog wat. Daarna ga je naar Instagram, stuurt een foto naar je story van je kopje thee en plaatst er een flinke hashtag bij, hopend dat zoveel mogelijk mensen dit zullen liken. Als je merkt dat je na drie keer refreshen alle foto’s toch echt heb gezien, leg je je telefoon pas weer neer. Het is onderhand alweer tijd om naar bed te gaan – het boek wat je vanavond wou lezen ligt onaangeraakt op de eettafel.

Verslaving

Maar let je wel een beetje op jezelf? Al dat gescroll op sociale media lijkt leuk, maar kan verslavend werken. Merk jij dat je slechter slaapt, alleen maar bezig bent met je telefoon en je sociale contacten of werk danwel school hieronder lijdt? Word je onzeker van alle andere mensen die een leuker leven dan jij lijken te hebben? Kijk dan uit dat je geen Social media verslaving krijgt. Online kan je hier laagdrempelig hulp voor krijgen. Succes en scroll bewust!

Author

Write A Comment