Machines en voertuigen zijn gebruiksvoorwerpen en ondanks dat ze behoorlijk lang meegaan zijn ook deze gebruiksvoorwerpen op den duur aan vervangen toe. In het onderhoud gaat te veel zitten of de machine of het voertuig werkt gewoon niet meer naar behoren. Op dat moment, of het liefst nog iets daarvoor, ga je jezelf als het goed is voorzichtig oriënteren op de verschillende mogelijkheden qua vervangingen. Je gaat dus bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe vrachtwagen of hijskraan maar waar moet je eigenlijk op letten bij het aanschaffen van zo’n grote investering? In dit blog een aantal tips voor als je binnenkort denkt aan een nieuwe mobiele kraan kopen.

Wat is je budget?

Het aanschaffen van een nieuwe mobiele kraan is natuurlijk niet iets wat je iedere dag doet en ook niet iets wat je zomaar even doet. Ondanks dat het een behoorlijke investering is wil je ook dat het maar een eenmalige investering is. Je wilt dus niet over 3 of 4 jaar weer een nieuwe kraan moeten kopen omdat deze uiteindelijk nog niet naar behoren functioneert. Om te zorgen dat de kraan aan alle verwachtingen voldoet is het goed om eerst voor jezelf een budget vast te stellen. Heb je eenmaal een budget? Dan kan je ook je verwachtingen daaraan aanpassen. Bij het vaststellen van je budget is het altijd verstandig om niet meteen je maximale te pakken. Zorgt dat je, je budget vaststelt op 80% wat je maximaal kan besteden. Dit is je budget en mocht je nou iets tegenkomen waarvan je denkt dit is het maar het valt eigenlijk niet in mijn budget, dan heb je altijd nog een klein beetje de ruimte om het op te rekken maar daar ga je uiteraard niet voor.

Capaciteit en bereikbaarheid

Eenmaal je budget bepaald, dan ga je kijken naar de capaciteit en bereikbaarheid. Capaciteit bepaal je uiteraard op basis van je lading en hoeveel de kraan moeten kunnen dragen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Een kraan met een lange arm heeft bijvoorbeeld een stuk meer tegengewicht nodig maar heeft wel een veel betere bereikbaarheid. Daarnaast is een mobiele kraan vaak iets kleiner, heeft dus minder capaciteit maar is op plaats van bestemming wel een stuk mobieler. Wat voor soort kraan je kiest hangt dus helemaal af van het werk wat jullie dagelijks verrichten.

Kopen of toch huren?

Uiteraard wil je in eerste instantie een kraan graag kopen maar wist je ook dat je in sommige gevallen een kraan kunt huren? Huren zal in veel gevallen niet voordeliger zijn maar kan bijvoorbeeld wel een oplossing zijn voor als je een kraan maar een enkele keer nodig hebt. Is de kraan voor dagelijks gebruik? Dan is het zeker aan te raden om er eentje te kopen. Ook hiervan kan je nog kiezen tussen een nieuw model en een tweedehands model. Een tweedehands model is uiteraard altijd goedkoper maar heeft ook zo zijn gebruikssporen. Voor een nieuwe kraan moet je iets meer geld neerleggen maar je weet wel zeker dat jij de eerste gebruiker bent en fabrieksgarantie hebt, mocht er toch iets niet goed zijn met de kraan.

Author