Naaktslakken bestrijden is een werkje op zich, maar wel heel belangrijk in sommige gevallen. Naaktslakken brengen namelijk veel schade aan in (moes)tuin. De naaktslak, die zich graag voedt met groene bladeren, kan gedurende de nacht de helft van zijn eigen lichaamsgewicht opeten. Een net ontluikende plant kan een naaktslak in enkele uren verorberen. Is het een zachte winter geweest of is het een vochtig voorjaar? Dan kunnen de naaktslakken in jouw tuin zich snel vermenigvuldigen. Zorgen naaktslakken voor een ware plaag in jouw tuin door de sierplanten in jouw tuin op te eten? Dan is het naaktslakken bestrijden de enige oplossing. Wellicht vraag je je af hoe je dat het beste kunt doen.

Het effectief bestrijden van naaktslakken

Hoe kan de veel schade aanrichtende naaktslak effectief worden bestreden? Aangeraden wordt om te kiezen voor aaltjes tegen slakken. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopisch kleine wormpjes. Deze microscopisch kleine wormpjes kunnen gebruikt worden om onder andere slakken te doden? Wat doen de aaltjes. Ze zoeken de in de grond zittende naaktslak op. Vervolgens dringen ze via een natuurlijke opening, zoals bijvoorbeeld de mond of de anus, de naaktslak binnen. De aaltjes, die samenleven met specifieke bacteriën, scheiden die bacteriën in de naaktslak uit. De met de bacteriën geïnfecteerde slak stopt na enkele dagen met eten. Uiteindelijk sterft de slak af. Wat gebeurt er dan in het dode slakkenlichaam? De aaltjes ontwikkelen zich daar verder. Dat heeft tot gevolg dat na de ontbinding van het slakkenlichaam een nieuwe generatie aaltjes is ontstaan. Die gaan weer op zoek naar naaktslakken. 

Je bent niet voor altijd van naaktslakken verlost

Heb je aaltjes toegepast om naaktslakken te bestrijden? De meeste slakken sterven dan binnen twee weken. Helaas sterven niet alle slakken die onder de grond zitten. Boven de grond zie je in ieder geval nog maar weinig slakken. Er is dus in ieder geval een flinke opruiming onder de naaktslakken geweest. De aaltjes bieden ongeveer zes weken bescherming. Wat gebeurt er na die zes weken? In de grond voorkomende roofnematoden en parasitaire schimmels remmen de werking van de aaltjes. De aaltjes beiden dus geen goede bescherming meer tegen naaktslakken. Vooral in vochtige gronden of in een aan een weiland of bos grenzende tuin zal de naaktslak ieder jaarlijks terugkeren. Je moet de toepassing van aaltjes dan ieder jaar herhalen.

Het op de juiste wijze gebruiken van aaltjes of nematoden

De kleisubstantie waarin de aaltjes zijn geleverd moet eerst aangelengd worden met water. Vervolgens kan de met water gemengde kleisubstantie over de grond worden verspreid.  Aangeraden wordt om volledige borders of stroken in de tuin met aaltjes of nematoden te behandelen, want alleen dan weet je zeker dat je voldoende nematoden per vierkante meter hebt gedoseerd om de verdeeld in de grond zittende slakken effectief te bestrijden. Pas de aaltjes toe op grond die voldoende vochtig is. Beregen, indien nodig, de grond na het doseren van de aaltjes. De ondergrond mag na behandeling met de aaltjes minimaal 2 weken, het liefst 5 weken, niet uitdrogen. Pas de aaltjes of nematoden daarom bij voorkeur toe in een vochtige periode.

Author