Hoe vaak was je je handen? Nog niet zo lang geleden was dat waarschijnlijk niet zo vaak. Na een bezoekje aan het toilet, logisch, en dan misschien nog even voor en/of na het eten. Maar pas toen we aan den lijve ondervonden dat onze handen niet alleen noodzakelijke ‘gereedschappen’ zijn om van alles te doen, maar ook een perfecte manier om van alles aan elkaar over te dragen, zijn we ons ervan bewust geworden dat wat vaker de handen wassen geen kwaad kan. Voor onze eigen veiligheid en gezondheid, maar ook van die van anderen.

We zijn best vies

Waarschijnlijk heb je er vast wel eens onderzoeken over gelezen. Over het enorme aantal bacteriën dat zich op voorwerpen bevindt die door veel mensen worden aangeraakt. Op pinautomaten, maar ook op trapleuningen. Op deurkrukken en op muntgeld. Op winkelkarretjes en op wc-rolhouders. Je hebt het gelezen, je hebt even gegruweld bij de mededeling dat er regelmatig poepbacteriën op dit soort voorwerpen worden aangetroffen, en bent weer verder gegaan met je leven. Ja, je nam je voor om voortaan meteen nadat je iets had aangeraakt dat anderen ook aanraken meteen je handen te wassen, misschien, maar de kans is groot dat je dit na een dag alweer vergeten was.

Pas toen we ons er noodgedwongen van bewust raakten dat onze handen elkaar écht ziek konden maken, zijn we actie gaan ondernemen. De handen veel vaker gaan wassen, zodat we niet alleen zelf minder sporen achterlaten, maar ook die van anderen niet verder verspreiden of binnen krijgen. Het is een goede zaak om deze lijn voort te zetten.

Hou ze een beetje schoon

Op je handen leven ontelbaar veel bacteriën. Dat klinkt vies, maar dat is het niet per se. Veel ervan kunnen namelijk geen kwaad, en horen gewoon bij ons zonder dat we er ziek van worden. Dan zijn er nog de exemplaren waar we zelf misschien niet zo snel ziek van zullen worden, maar die anderen wel kunnen treffen. Tenslotte dragen we ook bacteriën, en ook virusdeeltjes met ons mee, waar we zelf ziek van kunnen worden (deze hebben we dan ergens in het voorbijgaan ‘opgepikt’) of die gemakkelijk anderen ziek kunnen maken.

Om die reden is het goed de handen een beetje schoon te houden, en vaker te wassen dan we als kind geleerd hebben. Steeds meer plekken zijn hier ook op ingericht. In veel openbare gelegenheden en werkplekken vind je volop desinfectiemiddel om je handen even snel te reinigen. Gebruik hygienepapier om ze hierna te drogen en gooi dit weg. We hoeven niet vies van elkaar te worden, maar door onze handen zo schoon mogelijk te houden verkleinen we in ieder geval fors de kans dat we ziek worden van elkaar.

Author