Wanneer je minder mobiel bent of vanwege je gezondheid tegen andere problemen aanloopt in je woning, rijst al snel de vraag wat er moet gebeuren om deze zodanig aan te passen dat je hier weer veilig en comfortabel kunt wonen. Wat veel mensen zich afvragen is of zij dit zelf mogen bepalen, of dat een ander deze beslissingen voor hen neemt.
Baas in eigen huis?
Of je zelf je woning aan mag passen aan wat jij nodig hebt om er prettig te kunnen wonen, hangt van veel factoren af. Heb je een koopwoning? Dan mag je er mee doen wat je wilt. Je kunt er allerlei aanpassingen aan doen, zoals je dat ook bij een reguliere verbouwing wellicht al hebt gedaan, om het huis weer bij jouw eisen, wensen en mogelijkheden te laten passen. Hierbij kun je wel in je achterhoofd houden dat eventuele aanpassingen de waarde en verkoopmogelijkheden kunnen veranderen. Een woning die volledig is aangepast op iemand die slecht ter been is, kent een kleinere groep mogelijke kopers dan een woning die wat meer standaard is uitgevoerd. Het kan dus raadzaam zijn om vooral voor oplossingen te kiezen die ook met enig gemak weer ongedaan gemaakt kunnen worden, zeker als je bijvoorbeeld al plannen hebt om het huis over een aantal jaar in de verkoop te zetten.
In een huurwoning ben je, net als bij een normale verbouwing, wat minder vrij in wat je kunt en mag doen. De woning moet doorgaans weer in min of meer de oude staat worden opgeleverd, dus grote aanpassingen dienen altijd in overleg plaats te vinden.
Wat gaat dat kosten?
De kosten van een dergelijke verbouwing, die kunnen nogal uiteenlopen. Als je besluit de kosten zelf te dragen, kun je natuurlijk op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder en verschillende offertes opvragen. Dat kan bij grote uitgaves als een traplift zeker een goed plan zijn. Wat kost een traplift ongeveer? Dat hangt van veel factoren af. Een traplift van Handicare bijvoorbeeld, is altijd maatwerk. De kosten hangen dus sterk af van bijvoorbeeld jouw trap.
Je kunt ook een beroep doen op de WMO, waaruit dergelijke aanpassingen vaak (voor een deel) betaald kunnen worden. Zeker bij een huurwoning is dat de normale gang van zaken. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je zelf minder zeggenschap krijgt over wat er gaat gebeuren. Als je een traplift handig vindt, maar hij is niet per se noodzakelijk, is de kans klein dat je deze vergoed gaat krijgen. Ook heb je zelf minder inspraak over de precieze invulling en uitvoering, en zal je je moeten schikken in wat er wordt bepaald.