Als je als ZZP’er een zakelijke rekening wilt openen, moet je met een aantal zaken rekening houden. Je wilt waarschijnlijk de beste en goedkoopste zakelijke rekening. Dit is natuurlijk een logisch uitgangspunt, want de verschillen in transactiekosten en maandelijkse kosten zijn erg groot. Je kan een zakelijke rekening binnen een paar minuten openen. Maar je moet eerst voor jezelf uitvinden welke goedkope zakelijke rekening dan bij jou past.

Hiervoor heb je een zakelijke rekening nodig

Het gebruiken van een zakelijke rekening voor je zakelijke transacties biedt veel meer overzicht dan wanneer je je privé- en zakelijke transacties vanaf één rekening regelt. Het voordeel is dan dat je je financiële situatie van je bedrijf makkelijk in kaart kan brengen en je geen zakelijk en privé geld door elkaar heen haalt. Een zakelijke rekening is niet verplicht voor de ondernemer, maar het kan wel handig zijn. Voor de belasting is het ook handig, want je kan gemakkelijk je administratie laten zien. Als je wel je privérekening door elkaar haalt met je zakelijke rekening, ontstaat er een verwarring met fiscale gevolgen. Gelukkig vallen de kosten mee met een goedkope zakelijke rekening.

Als starter een zakelijke rekening

Het is niet verplicht om het geld van je startende onderneming op een zakelijke rekening te plaatsen, maar het is zeker aan te raden. Vooral voor een zakelijke rekening voor startende ondernemers is het vergelijken zelfs noodzaak om te hoge kosten te voorkomen.

Voor een ZZP’er met maar weinig transacties per maand lijkt een zakelijke rekening voor ZZP’ers een beetje voorbarig. Toch is het verstandig om dit serieus aan te pakken. Een belangrijke pijler voor een ZZP’er is de prijs van een zakelijke rekening. De beste zakelijke bank kan voor jou anders zijn dan die van je buurman. Je wilt hoe dan ook je kosten zo laag mogelijk houden. Je kan er echter niet omheen, je mag zakelijke transacties niet via jouw privérekening laten lopen. 

Door de lage rente, heeft de rentevergoeding geen rol bij het kiezen van een zzp zakelijke rekening. De beste zakelijke rekening voor starters is voor nu beter te vergelijken op andere punten dan rente. De rentes gaan op korte termijn waarschijnlijk weer stijgen. Ook starters moeten hier rekening mee houden. Daarom is het belangrijk dat je rekeningen goed met elkaar vergelijkt voordat je er een opent. Ga direct voor het openen van de zakelijke rekening zzp met een rentevergoeding. Dit is extra belangrijk als je geregeld grote bedragen op je rekening hebt staan.

Author