Of je nou een nieuwe auto hebt aangeschaft of een tweedehands voertuig, je wilt wel het beste je auto verzekeren. Er bestaan verschillende typen dekkingen voor je autoverzekering en tevens verschillende aanvullende verzekeringen. In dit artikel leggen we je alles uit over je auto verzekeren.

Je auto verzekeren en het type dat je kiest

Er zijn drie verschillende types over het algemeen waaruit je kan kiezen voor je autoverzekering. Een WA, oftewel Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, is verplicht voor iedere auto die in Nederland op de openbare weg rijdt of geparkeerd staat. Dit type autoverzekering dekt alleen schade aan anderen. Dan heb je nog de keuze uit een WA plus verzekering, oftewel WA beperkt casco verzekering, deze autoverzekering dekt naast schade aan anderen ook schade door storm, ruitschade, schade door brand en schade door diefstal of inbraak. Deze verzekering is het meest geschikt voor auto’s tussen de 4 en 8 jaar oud. Als laatste optie die het meest wordt aangeraden voor auto’s die niet ouder zijn dan vier jaar is de allrisk verzekering, oftewel de WA volledig casco verzekering. Deze vergoed naast alle bovengenoemde zaken ook schade door vandalisme en schade die je zelf veroorzaakt hebt. De prijs van je autoverzekering hangt af van welk type dat je kiest en welke aanvullende dekkingen. Daarnaast is deze afhankelijk van de nieuwwaarde of dagwaarde, de accessoires, het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, je leeftijd en de postcode waar je onder valt.

Aanvullende verzekeringen voor je auto

Naast het basistype kan je nog verschillende aanvullende dekkingen afsluiten voor je auto. Een van deze verzekeringen is een schadeverzekering inzittenden. Deze vergoed de letselschade of schade aan bagage en persoonlijke bezittingen van zowel de bestuurder als de passagiers. Een ongevallenverzekering voor inzittenden vergoed alle medische kosten die voortkomen uit letsel zoals blijvende invaliditeit of het overlijden van de bestuurder of passagiers. Een rechtsbijstandsverzekering of verhaalsrechtbijstand staat je bij als je een juridisch conflict hebt dat te maken heeft met je auto. Dit kan het gevolg zijn van letsel, maar ook als je een geschil hebt met bijvoorbeeld je autogarage. Ook kan je tegenwoordig vaak pechhulp bijverzekeren. Dit kan zowel voor Nederland als Europa. Een rechtsbijstandsverzekering en pechhulp kan je onbedoeld dubbel verzekeren, omdat je dit bijvoorbeeld al ergens anders hebt afgesloten. Vaak is er een module onder je normale rechtsbijstandsverzekering genaamd verkeer. Let hierop zodat je niet dubbel betaald. Sommige verzekeraars bieden ook nog een no claimbeschermer aan. Hiermee wordt door een schade per jaar je premie niet verhoogd.

Author