Ben je momenteel bezig met het uitzoeken hoe jij financieel onafhankelijk kan worden? Dat is iets wat veel mensen doen en bezighoudt. In deze blog nemen we je mee in een aantal tips om een eerste stap te zetten naar financiële onafhankelijkheid. Deze tips zorgen niet voor direct resultaat maar zijn eerste stappen richting het grotere doel.

Inzicht in financiën

Het begint altijd bij de basis. De basis ligt in dit geval dicht bij jezelf. Het is van groot belang dat je inzicht hebt in waar je geld allemaal heen gaat. Hoeveel geef je waar aan uit? Heb je geen idee waar je geld heen gaat? Dan kan je nooit grip krijgen op je eigen financiën. Maak bijvoorbeeld een overzicht in Excel of maak een overzichtje op basis van je gegevens uit je bank app. Veel banken in Nederland kunnen uitgaven automatisch categoriseren waardoor je al snel een beeld hebt van waar je geld heen gaat. Wanneer je het inzicht hebt kan je gemakkelijk gaan besparen. Het geld wat je bespaard kan je gaan investeren.

Investeren in aandelen, crypto en vastgoed

Wanneer je geld over hebt kan je gaan investeren in bijvoorbeeld aandelen, crypto en vastgoed. Het is hierin belangrijk dat je voor ogen houdt dat dit niet direct en snel geld oplevert. Door een lange termijn strategie op te zetten zorg je voor een constante rendement. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste platformen uitzoekt waarop je gaat beleggen. Bij het verhandelen van aandelen kan je bijvoorbeeld kiezen voor Degiro. Voor crypto kan je kijken naar verschillende bitcoin exchanges. Het investeren van je eigen geld brengt ook risico met zich mee, wees hier van bewust als je start met beleggen/traden.

Daarnaast kan je ook beleggen in vastgoed. Stenen blijven meer waard worden en zorgen soms voor hoge rendementen. Wanneer je wilt beleggen in vastgoed is het niet persé nodig om veel geld te bezitten. Je kan ook investeren in fondsen binnen vastgoed. Hiermee investeer je in een bepaald deel van het vastgoedproject.

Online geld verdienen

Er zijn verschillende manieren om online geld te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan affiliate marketing, e-commerce, dropshipping, etc. Met deze methodes kan je in veel gevallen een passief inkomen creëren. Het geld dat je daarmee binnenhaalt kan je vervolgens weer investeren. Het geld dat je investeert levert uiteindelijk geld op, wat je vervolgens met compound interest (rente op rente) kan vergroten.

Bovenstaande tips zijn een eerste stap in de richting. Het is belangrijk dat je langere tijd hiermee bezig bent.

Author