Misschien heb je er al wel eens van gehoord, de term Bloedluis. Bloedluizen zijn hele kleine beestjes die zich volzuigen met bloed van dieren. Vooral pluimvee zoals kippen, maar ook duiven, parkieten, spinnen en reptielen zijn vaak prooi van de bloedluis. Vaak zijn deze beestjes overdag niet zichtbaar omdat ze ’s nachts actief zijn. Ze spreiden zich ontzettend snel voort en dit maakt ze tot een ware plaag. Zelf heb ik meerdere kippen in een hok en ik heb daarom veel ervaring met het bestrijden van deze plaag. Sowieso heb ik veel ervaring met het bestrijden van ongedierte in de tuin en daarom wil ik je wat meer tips meegeven dan enkel het bestrijden van bloedluis. Zelf heb ik namelijk ook veel last gehad van Engerlingen in mijn tuin. Engerlingen zijn een keversoort welke veel larven leggen, vooral in het gras. Deze keversoort brengt kippen dan wel niet in gevaar, maar overige gewassen en de wortels daarvan worden aangetast door deze kevers. Vandaar dat ik ook hierover een aantal tips wil geven, bijvoorbeeld hoe je aaltjes tegen Engerlingen inzet.

Aaltjes tegen Engerlingen om je planten te beschermen

Engerlingen zijn ondergrondse larven van kevers welke wortels van planten aanvreten. Vooral tussen juli en september kan het zijn dat je hier veel last van hebt. Hoe je dit kan merken? Gras wordt bijvoorbeeld geel en sterft af. Aaltjes tegen Engerlingen voorkomen dit doordat de aaltjes de Engerlingen opeten. Ook dieren tasten het gewas en de planten aan omdat ze op zoek gaan naar de Engerlingen als voedsel. Net als het inzetten van roofmijten tegen bloedluis, werkt de inzet van aaltjes goed tegen Engerlingen. Let erop dat je aaltjes tegen Engerlingen op tijd uitzet, nog voordat de Engerlingen volwassen zijn. Door het uitscheiden van een bacterie kunnen aaltjes de larve binnendringen en van binnenuit uitschakelen. Lees vooraf goed door wat je precies moet doen om optimaal resultaat te bereiken. Ik hoop dat je met deze tips vast aan de slag kunt gaan!

Bloedluis bestrijden kan op verschillende manieren

De reden dat ik deze twee onderwerpen behandel, is omdat ik vaak vragen krijg van vrienden om mij heen over deze onderwerpen. Mensen die bezig zijn met het biologisch bestrijden van plagen zetten dit vaak in voor meerdere soorten plagen. Zelf ben ik dus altijd actief bezig met het bestrijden van bloedluis of bloedmijt en dit doe ik door de inzet van roofmijten. Roofmijten zijn niet schadelijk voor kippen, maar schakelen wel effectief de bloedluizen uit. Ook is het mogelijk om een val in te zetten waarmee bloedluizen gevangen kunnen worden. Daarnaast is het nog mogelijk om bloedluis uit te schakelen in mineraalpoeder. Dit stofbad zorgt ervoor dat bloedluisbesmetting voorkomen wordt. Ga hiermee door totdat je geen bloedluizen meer aantreft op het pluimvee. Succes met bovenstaande tips!

Author