Een kunststof vogeltje in een kooitje. Het kan er niet uit, want er zit nergens een opening in de tralies. Hoe is dit gemaakt? Dit is 3-dimensionaal geprint.
We kennen printen van inkt op papier. Voor hoge kwaliteit kiezen mensen vaak HP printer met kwalitatieve HP cartridges. Maar ook dit komt uit een printer. Ik ga eens kijken hoe dat zit. Als je een kunsstof object wil laten maken op de ouderwetse manier, moet je een mal maken. Vervolgens wordt dat gegoten in plastic. Dat is interessant bij grote oplages. Als je er maar één wil is dat erg duur en bewerkelijk. Maar met 3-dimensionaal printen kan het wel. Je kunt bijvoorbeeld je eigen unieke spaarvarkentje maken. Wat je hier ziet is allemaal decoratief. Maar je kunt ook gehoorapparaten of kronen 3-dimensionaal uitprinten.

Naast traditioneel printen ook 3D printen

Er zijn vele bedrijven in Nederland die 3-dimensionaal printen. Op hun website kun je zelf 3-dimensionale dingen ontwerpen en laten maken. Laten we eens kijken. De ‘light-poem’ is een soort kandelaar. Je kunt de tekst aanpassen. Mijn eigen logo ontwerp voer ik in. Dat doet het vast goed bij romantische dineetjes. Order. En nu gaan de 3d-printers hier beneden aan de slag. We gaan kijken hoe dat eruit ziet. Dit is een 3d-printer. Het lijkt op een oven. Er wordt steeds een laagje nylonpoeder neergelegd van een tiende milimeter dik. Door middel van een laserstraal wordt op precies de goede plekken het plastic poeder gesmolten. En zo ontstaat laagje voor laagje mijn kandelaar. De 2500 laagjes van mijn kandelaar zijn geprint. Het resultaat is een bak met poeder. Daar zit het object in. Zou het gelukt zijn? -Laten we het hopen. We gaan kijken.

Je eigen creaties

Daar zie je ‘m al. Het nylonpoeder dat over is, wordt opnieuw gebruikt. Dus het is ook duurzaam. Mijn eigen logo kandelaartje. Hoe romantisch is dit. Je kunt ook in een kleurtje printen, of met andere metalen. Zoals metaalglas, zandsteen en goud. En als je er genoeg geld voor over hebt, kun je ook thuis 3d printen. Er zijn verschillende 3d-printers op de markt. Nu nog een dure grap en minder geavanceerd dan je hier ziet. Ik vind het leuk. En, ik hoop niet dat ie kijkt, maar er is binnenkort iemand jarig en ik weet wat ik hem, of haar, zal geven.
Author

Write A Comment