Het heeft ongeveer twee jaar geduurd voordat ik de fiets weer uit de schuur gehaald had. Het moment dat ik de fiets zag, geloofde ik me ogen niet. Roest had het metaal van de fiets volledig opgevreten. Na een bezoekje aan de fietsenmaker wist ik dat de fiets bepaalde werkzaamheden nodig had, waaronder het laswerk.

Iedereen is wel bekend met de term ‘lassen’, maar wat wordt er precies gedaan? Het lassen is het verbinden van twee verschillende losse materialen. Dit wordt vervolgens tot één geheel gelast. Door middel van lasmateriaal worden bepaalde materialen aan elkaar vast gesmolten. Door middel van hoge temperaturen wordt dit gedaan. Nieuw metaal wordt over de roestgaten heen gelast.

Er zijn verschillende om te kunnen lassen en elke manier heeft zijn voor en nadelen.

MAG/MIG lassen

Voor het MAG lassen wordt er gebruik gemaakt van een specifieke en actieve beschermgas. Deze beschermgas kan bijvoorbeeld koolstofdioxide (CO2) zijn en dit is ook de reden dat deze manier van lassen ook wel CO2 lassen genoemd wordt. De CO2 wordt door de warmte gescheiden in zuurstofradicalen en koolstof. Eén van de belangrijkste redenen dat er wordt gekozen voor MAG lassen heeft te maken met de prijs. Voor het MIG lassen wordt er gebruik gemaakt van andere gassen. CO2 is goedkoper dan andere gassen.

Voor het MIG lassen wordt er een ander soort beschermgas gebruikt. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van inert gas. Dit kan bijvoorbeeld Argon zijn of een mix van Argon en andere gassen, zoals helium of waterstof. Het word een niet actief gas genoemd omdat het niet reageert met andere chemicaliën. Dit werkt positief op het lassen en daarmee wordt de kwaliteit van het lassen verhoogd en gewaarborgd.

Enkele voordelen van het MIG/MAG lassen is dat het breed inzetbaar is op verschillende soorten staal en de diktes daarvan. Het kan tevens ook automatisch worden ingezet, door middel van lasrobots en het lassen met CO2 is een aanzienlijke goedkope manier van lassen.

TIG lassen 

Het TIG lassen is een lasmethode wat behoord tot de categorie van booglassen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de wolfraam electrode. Het is een lasmethode wat effectief is bij dun plaatmateriaal in roestvaste staalplaat, aluminium en stalen platen.

Enkele voordelen van TIG lassen is dat het een kwalitatief hoge manier van lassen is. Met deze vorm van lassen wordt een hoge kwaliteit gerealiseerd en gewaarborgd. Ook is het TIG lassen een schone vorm van lassen, waarbij geen lasspetters ontstaan. Dit is tegelijk ook een veilige manier van lassen. Het TIG lassen is inzetbaar bij verschillende metalen en kan op verschillende posities gedaan worden.

Author