Als jij binnenkort van start gaat met een enorm groot project dat gevolgen kan hebben voor de omwonenden in de omgeving van het project, is het erg belangrijk dat ook omgevingsmanagement toegepast wordt. Omgevingsmanagement wordt namelijk uitgevoerd door een omgevingsmanager en houdt in dat de omgevingsmanager ervoor zorgt dat de bewoners in de omgeving op de hoogte zijn van de stand van zaken. Dit is erg belangrijk want op deze manier kan je namelijk klachten voorkomen en weten de omwonenden precies waar ze aan toe zijn. Jij vindt het natuurlijk ook niet erg leuk als opeens jouw parkeerplaatsen bezet zijn door een graafmachine of dat je hele straat is afgezet in je daar niks van over hebt gehoord. Hier vind je meer informatie over omgevingsmanagement.

 

Hoe worden bewoners op de hoogte gehouden?

Mensen en bewoners die last hebben van het project moeten regelmatig op de hoogte gehouden worden. Helaas is dit voor een omgevingsmanager erg moeilijk want hij of zij zal dan iedereen handmatig brieven moeten sturen en wellicht ook langs elke deur gaan. Tegenwoordig is dit zeer makkelijk geworden want de omwonenden en mensen die er last van zullen hebben, kunnen eenvoudig een app installeren waarmee ze de voortgang kunnen bekijken. Ook kunnen via deze app eenvoudig vragen stellen aan de omgevingsmanager. Natuurlijk ziet niet elke bewoner het nut van de app in en daarom krijgt elk project ook zijn eigen omgevingsmanagement website. Het is in de meeste gemeenten zeker niet verplicht om een omgevingsapp te gebruiken, alleen is het bij grote projecten wel verplicht om omgevingsmanagement toe te passen aangezien het project invloed zal hebben op de buurt.

 

Wat kost een omgevingsapp?

Een omgevingsapp zoals omniom kost de buurtbewoners helemaal niks, want dat zou ook niet echt eerlijk zijn. De bewoners kunnen de omgevingapp dus gratis installeren op mobiele apparaten om de voortgang van het project te bekijken en om vragen te stellen. Bedrijven die van een omgevingsapp of een omgevingsmanagement systeem gebruik willen maken, dienen hiervoor wel een licentie aan te schaffen. De kosten van deze licentie verschillen altijd want dat heeft ermee te maken voor hoelang het systeem gebruikt wordt. Voor kleine projecten kunnen de kosten dus enkele honderden euro's zijn maar voor grote projecten kunnen de kosten enkele duizenden euro's zijn. Het is daarom belangrijk voor een omgevingsmanager om goed onderzoek te doen naar de verschillende aanbieders van zulke systemen.

Author