Asbest is een zeer gevaarlijke stof. Je kunt deze stof niet goed onderscheiden van ander bouwmateriaal, vandaar dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de aanwezigheid van asbest in hun huis. Asbest is veel te vinden in oudere huizen. Het bevindt zich onder andere in isolatiemateriaal, dakbedekking en verwarmingsbuizen.

Ga je je huis verbouwen? Dan kan het zijn dat er een gevaarlijke hoeveelheid van deze stof vrijkomt. Niet alleen voor de bewoners van het huis is dit schadelijk, maar ook voor de rest van de omgeving. Daarom is het verplicht gesteld om eerst actie te ondernemen. Hoe je dat precies moet doen, lees je allemaal in deze blogpost!

Waarom zit er asbest in zoveel huizen?

Allereerst vraag je je misschien af waarom er asbest te vinden is in zoveel (oudere) huizen? Dit komt omdat ze vroeger nog niet wisten dat deze stof zeer schadelijk was voor mens en dier. Vroeger keken ze juist alleen maar naar de zeer voordelige eigenschappen van deze stof. Zo was asbest super brandwerend en kon het goed tegen elektriciteit en chemicaliën, ideaal dus voor het plaatsen in huizen, dacht men. Helaas kwamen we er jaren later achter dat de stof naast deze positieve aspecten ook nadelige gevolgen kent. Mensen kregen er longkanker en asbestose van. Hierdoor kregen ze onder andere nare luchtwegklachten en konden ze op een gegeven moment lastig ademen.

Verplicht asbestattest aanvragen in Vlaanderen

Ben je woonachtig in Vlaanderen? Dan is het verplicht gesteld om een asbestattest aan te vragen alvorens je je huis verkoopt, verhuurt of verbouwt. Dit doet de overheid om het probleem in kaart te brengen en te kunnen bestrijden. Wanneer er asbest in je woning wordt gevonden, krijg je precies te horen wat je hiermee wel én niet moet doen. Het kan zijn dat het asbest mag blijven zitten of je moet het zelf laten verwijderen. Dit doe je door hiervoor ervaren mensen in te schakelen en zeker niet zelf aan de slag te gaan!

Wat kost een asbestattest?

Natuurlijk snappen we dat je niet zit te wachten op onverwachte kosten. Toch is het zeer belangrijk, voor je eigen gezondheid en voor die van anderen, om een asbestonderzoek te laten uitvoeren. De kosten hiervan variëren tussen de 400 tot 900 euro. Moet het asbest hierna nog verwijderd worden? Dan komen er weer extra kosten bovenop. Asbest verwijderen mag je niet zelf doen. Laat dit dan ook over aan de professionals van bijvoorbeeld Asbestburo. Op deze website kun je nog meer lezen over een asbestattest en kom je erachter hoelang deze geldig is voor jouw specifieke situatie. Een asbestattest aanvragen kan via asbestattest-aanvragen.net.

Author