Palmolie, sommige zal het niet zoveel zeggen. Anderen hebben er veel over gelezen. Vooral mensen die veel bezig zijn met het milieu en klimaat en proberen om zo min mogelijk een negatieve invloed op het klimaat te hebben, zullen mogelijk negatieve berichten hebben gelezen over palmolie. Maar of je nu nog nooit van palmolie hebt gehoord, of er alles van weet, een ding is zeker, palmolie is een onderdeel van al onze levens. In dit artikel bespreken we eerst wat palmolie is en daarna gaan we in op de feiten en fabels die er omtrent palmolie bestaan.

Wat is palmolie?

We zijn natuurlijk allemaal bekend met de oliën die we zelf dagelijks in onze pan gooien. Denk aan olijfolie en zonnebloemolie. Maar alhoewel palmolie een stuk minder bekend is, is deze olie nog veel meer aanwezig in onze levens dan die andere oliën. Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het wordt gebruikt in producten zoals margarines, koekjes en ijs. Maar ook in producten zoals lippenstift en zeep. Het is dus een olie die wereldwijd in vele producten gebruikt wordt, maar de productie van de olie vindt plaats in twee landen, Maleisië en Indonesië.

Problemen rondom palmolie

De controverse die om palmolie heen hangt, gaat om het ontbossen van regenwoud in de voorgenoemde landen, bovenal Maleisië en Indonesië. Om de palmolie plantages aan te leggen die nodig zijn om aan de wereldwijde vraag van palmolie te voldoen is er sprake van ‘palm oil deforestation’. Door deze ontbossing raken tropische dieren maar ook mensen hun leefomgeving kwijt. Ook ontstaan er door de drooglegging van veengronden licht ontvlambare gebieden. Daarnaast is er ook nog het probleem van verhoogde CO2 uitstoot en pesticiden.

De oplossing

Het is een fabel dat deze problemen omtrent palmolie kunnen worden opgelost door simpelweg geen producten met palmolie meer te kopen. Palmolie zit zoals we aangaven in bijna alle producten dus het is zo goed als onmogelijk om zonder palmolie te leven. Een betere optie is om te zoeken naar producten waar duurzame palmolie voor wordt gebruikt. De European Palm Oil Association, ofwel EPOA heeft vele bedrijven aangesloten die streven naar de duurzame productie van palmolie zonder ontbossing. Zo wordt er vaker gebruik gemaakt van bestaande landbouwgrond en worden er ook aan technieken gewerkt om meer per hectare te produceren zodat minder ruimte nodig is. Op deze manier kan palmolie gewoon gebruikt worden zonder dat er schadelijke milieugevolgen zijn.  

Author