Samenkomen om werkzaamheden te bespreken, om het te hebben over ontwikkelingen op de werkvloer of het bijeenkomen om verschillende zaken kort te sluiten. Iedereen is er wel eens mee in aanraking gekomen, sommigen hebben er dagelijks mee te maken, anderen zien ze het liefst zo min mogelijk: vergaderingen. Een vergadering loopt niet altijd even soepel. Naast alle werkzaamheden kan het lastig zijn om je aandacht erbij te houden of met meerdere mensen tot een oplossing of een conclusie komen. Vergaderingen kunnen lang duren en erg onduidelijk zijn, soms leveren ze zelfs problemen op. Dit is niet vanzelfsprekend, maar als vergaderingen stroef lopen kan het erg lastig zijn om dit op te lossen.  Voor het uitvoeren van een goede vergadering met een groep mensen zijn meerdere handigheden die kunnen helpen.

Persoonlijke benadering

Vaak zie je dat de mensen deelnemen Aan de vergadering zeker In het begin nog met hun hoofd bij andere zaken zijn. Voor mensen met een volle agenda kan het lastig zijn om zich en een vergadering te concentreren. een manier om dit op te lossen is de persoonlijke benadering vanaf het begin van de vergadering. Een praatje met Iedereen over hoe de dag was of is en kortsluiten en hoe het gaat met iedereen. Wanneer je dit doet zorg je ervoor dat Iedereen ook mentaal in de ruimte aanwezig is. Hierdoor creëer je meer focus tijdens het overleg.

Talkingstick

Er zijn ook hulpmiddelen die kunnen helpen bij het leiden van een vergadering. Zoals een talkingstick. Dit is een praatstok die gebruikt kan worden om de communicatie te verbeteren. Wanneer iemand de praatstok in handen heeft mogen de anderen niet praten en zijn ze genoodzaakt om te luisteren naar degene die aan het woord is. De voorzitter heeft hierover de leiding. Hierdoor stimuleer je een goedlopend gesprek.

Pauze  

De kracht van het houden van een pauze wordt ook vaak onderschat. Lange gesprekken zorgen er vaak voor dat mensen snel afgeleid zijn. Wat wel belangrijk is tijdens het houden van een pauze is dat mensen er echt even uitgaan. Dat betekent dus niet dat mensen tijdens hun pauze nog blijven zitten en wachten tot de tijd om is. Wanneer je echt de ruimte even uitloopt en even een frisse neus haalt. even een gesprekje voert met anderen over een ander onderwerp is de kans groot dat je met een frisse blik weer terug de vergadering ingaat waardoor je het gesprek in stand houd.

Author