Ben jij die gedreven klusser die met twee rechter handen een keuken wil gaan bouwen? Dan staat je een grote maar voldoening gevende klus te wachten. Als je zelf een keuken gaat bouwen begin je natuurlijk bij het begin: het ontwerp. Hoe gaat de keuken eruit zien? Wat komt waar? Welke materialen ga ik gebruiken? Op dit laatste punt gaan we dieper in. Dit blog zal meer vertellen over mooie materialen voor het bouwen van jouw keuken.

Gefineerd MDF

Gefineerd MDF is niet voor niets zo bekend. Het is een geliefd materiaal bij de interieurbouwers. Het mooie aan dit product is dat het lijkt alsof het volledig van hout gemaakt is, terwijl het de nadelige effecten van hout niet beschikt. Gefineerd MDF is een plaat die omhult is met een dun laagje echt hout. Daardoor is het niet zichtbaar wat er binnenin zit. Dit zorgt er wel voor dat het materiaal steviger is en beter kan tegen gewicht en vocht. Gefineerd MDF zal niet zo snel buigen.

Ook het bewerken van gefineerd MDF is gemakkelijk. Dit kun je gewoon doen met een handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag. Kies hiervoor wel een stevig blad uit in verband met slijtage.

Valchromat

Valchromat wordt ook wel de evolutie van MDF genoemd. In tegenstelling tot het standaard MDF wordt er bij Valchromat kleur toegevoegd. Alle vezels in deze platen worden individueel gekleurd voor het mooiste effect. Dit gebeurt enkel met gebruik van organische kleurstoffen. Met een speciaal soort harsen worden deze vezels aan elkaar geplakt voor ultieme stevigheid. Na het harsen biedt Valchromat weerstand tegen vocht en is het krachtbestendig. Ook is er een optie tot brandvertragende Valchromat. Dit kunt u overwegen voor extra veiligheid.

Een ander voordeel aan Valchromat is de bewerkzaamheid van het product. Het is makkelijk in 3D te bewerken en makkelijk te zagen. Hierdoor zullen jouw zagen minder snel slijten en heb je minder kracht nodig.  

Buigbaar MDF

Het klinkt misschien gek, maar het bestaat echt: buigbaar MDF. Met verschillende inkepingen aan één kant, is het mogelijk om deze platen om iets heen te vouwen. Wat dacht je van de buis voor de afzuiger? Zo creëer je een unieke en rustieke look, in plaats van een lelijke aluminium buis. Wat ook mogelijk is met het buigbare MDF, is het afronden van de hoeken. Dit geeft een rustige atmosfeer in de ruimte. Over buigbaar MDF is makkelijk heen te verven, dus elke kleur die je wenst is mogelijk.

Hopelijk hebben we je met deze materialen even op weg geholpen in de zoektocht. Heel veel succes met het bouwen van jouw eigen keuken!

 

Author