Om een product succesvol te verkopen is het vandaag de dag essentieel om een goede webwinkel te hebben. Hier komt veel bij kijken, van het design van de site tot de achterliggende technologie. Er zijn veel verschillende mogelijkheden bij het hosten van een site, met veel verschillende aanbieders van zogenaamde e-commerce platforms. Eén daarvan is SAP Commerce Cloud. Deze blog gaat over die toepassing. Er zal kort beschreven worden wat e-commerce platforms zijn en gaat daarna in op wat sap commerce cloud precies te bieden heeft en wat het onderscheidt van zijn concurrenten.

Wat zijn e-commerce platforms?

Wat een klant die een webwinkel bezoekt ziet, is uiteraard niet wat een verkoper ziet of wil zien. Een verkoper wil bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben het aanbod of de prijzen aan te passen, of te zien hoeveel er van alles verkocht is. Om dit mogelijk te maken wordt er vaak gebruik gemaakt van e-commerce platforms. Dit zijn softwareapplicaties die de verkoper helpen bij het bouwen van een webwinkel. Zo is het voor de verkoper mogelijk om die webwinkel makkelijk te kunnen beheren. Over het algemeen worden e-commerce platforms in vier categorieën onderverdeeld: business-to-consumer (B2C), businness-to-business (B2B), consumer-to-business (C2B) en consumer-to-consumer (C2C). De namen zeggen eigenlijk al wat er gebeurt. Zo gaat het bij B2C om een bedrijf dat zijn eindproduct aan de klant verkoopt, dit komt het meeste voor. Als er wordt gepraat over B2B dan wordt er bedoelt dat bedrijven producten aan andere bedrijven verkopen. Bij C2B verkopen consumenten producten aan bedrijven. Freelancers maken hier vooral veel gebruik van. Bij C2C zijn het consumenten die onderling dingen verkopen.

Sap commerce cloud

Eén van de vele opties is sap commerce cloud. Deze oplossing valt in drie categorieën. Twee zijn hierboven al genoemd, namelijk B2B en B2C. Daarnaast wordt sap ook gebruikt voor business-to-business-to-costumer (B2B2C). Zoals de naam al suggereert zijn dit distributeurs of wederverkopers. Met dit e-commerce platform heeft de verkoper toegang tot allemaal nuttige informatie en aanpassingsmogelijkheden. Zo kan de klant een winkelwagentje en verlanglijstje aanmaken; heeft deze toegang tot zijn of haar volledige bestelgeschiedenis en is het mogelijk om het aanbod in meerdere talen te zien. Op deze manier krijgt de klant een gepersonaliseerde ervaring, wat er uiteraard voor kan zorgen dat deze meer koopt. Daarnaast is het een mogelijkheid om de back-end data en andere gegevens samen te voegen. Op die manier zijn alle gegevens gesynchroniseerd met alle interne systemen. Sap wordt aangeboden als cloudversie. Dit betekent, anders dan hoe de meeste mensen cloud kennen, dat het geïntegreerd is in de Microsoft Azure Cloud – maar het kan ook overgezet worden naar Google of Amazon.

Author