Asbest werd vroeger veel als bouwmateriaal gebruikt. Bij panden die dateren uit de jaren negentig of ouder is de kans groot dat asbest in het pand verwerkt is. In kantoorgebouwen en industriële complexen kom je asbest veel tegen in isolerende lagen en dakbekleding. Asbest kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer bouw- en sloopwerk wordt uitgevoerd. Dit is afhankelijk van het soort asbest. Bij asbestplaten verwijderen kunnen veel schadelijke vezels vrijkomen. Daarom is het belangrijk om altijd eerst een inspectie te laten uitvoeren voordat je renovaties en verbouwingen gaat starten. Omdat asbest schadelijk is, wordt asbest weg laten halen aangeraden. 

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest kan op verschillende manier verwerkt worden en gebruikt worden in bouwmaterialen. Hierdoor kunnen verschillende bouwmaterialen die in het pand zitten asbest bevatten. Je kunt het tegenkomen in buizen en rioleringen. Asbest wordt zelfs verwerkt in gevelisolatie en dakleer. Waarbij in kantoorgebouwen en industriële complexen asbest veel tegenkomt in isolerende lagen. Andere bekende plekken zijn golfplaten, plafondplaten en dakbeschot. Deze platen vind je vaak bij oude schuren en kantoorpanden. Asbestplaten verwijderen is een klus waar veel schadelijke vezels vrij kunnen komen. Als op een golfplaat AT staat houdt dit in dat asbest in de platen verwerkt is. Voor plafondplaten zal een inspectie nodig zijn. Speciale bedrijven kunnen deze asbestplaten verwijderen.

Het gevaar van soorten asbest

Asbest bestaat in verschillende soorten. In materialen zoals cement en kunststof zit hechtgebonden asbest. Omdat de structuur stevig is en niet uit losse vezels bestaat, kunnen deze producten redelijk makkelijk verwijderd worden. Materialen die bestaan uit asbestvezels zelf, zoals koorden en andere niet-hechtgebonden asbest, zijn zeer schadelijk voor je gezondheid. De losse vezels kunnen opwaaien en gemakkelijk ingeademd worden. Asbestvezels zijn zeer klein en kunnen dan ook schade aanrichten in de longen. Om te voorkomen dat je zelf klachten krijgt is het aan te raden om asbest weg te laten halen door een gespecialiseerd bedrijf. Zeker niet-hechtgebonden asbest verwijderen en asbestplaten verwijderen kun je het best door een bedrijf laten doen.

Asbest weg laten halen

Asbest kan dus in verschillende materialen te vinden zijn. Afhankelijk van het soort asbest kan het verwijderen hiervan gevaarlijk zijn. Wanneer je bouw- en sloopwerk laat uitvoeren is het dan ook aan te raden om een speciaal team in te huren om asbest weg te laten halen. Werklui die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van asbest dragen speciale pakken, waardoor ze beschermd zijn tegen de schadelijke stoffen. Hierdoor kunnen zij veilig asbest weghalen. Daarna kunnen de materialen veilig vervoerd en vernietigd worden. Dit moet door de giftige stoffen ook op een speciale manier, asbest mag namelijk niet tussen regulier bouwafval.

Author