Meer dan ooit is energie besparen belangrijk. Niet alleen vanuit milieuoogpunt, u kunt met energie ook veel op uw uitgaven besparen. Hiervoor zijn lang niet altijd grote ingrepen nodig. Soms kan het aanbrengen van enkele kleine en betaalbare wijzigingen al voor de nodige energiebesparing zorgen. Daarom 10 tips om energie te besparen.
1. Isoleren is het meest effectief
De basis van energiebesparing ligt vooral in hoeverre uw woning is geïsoleerd. Dit gaat vooral op voor oudere woningen die niet of nauwelijks zijn geïsoleerd. U kunt uw verwarming dan nog zo hoog zetten, de meeste warmte zal uw woning weer snel verlaten als deze niet is geïsoleerd. Er valt met een goed geïsoleerde woning een enorme besparing op energie en energiekosten te behalen. Isolatie kunt u aanbrengen aan de wanden, in de spouwmuur, de vloer en aan het dak. Wanneer u uw gehele woning isoleert profiteert u van een comfortabele woning én van energiebesparing. Er zijn oneindig veel mogelijkheden in de verschillende vormen van isolatie zoals glaswol, isolatieplaten in polyeurethaan, papiervlokken, isolatiekorrels,… Kijk naar de Lambda waarde (dit is de warmtegeleidbaarheid van het materiaal) van ieder materiaal. Zo zal voor bijvoorbeeld polyeurethaan (0,023 tot 0,028) een minder dikke laag vereist zijn dan voor glaswol (0,031 tot 0,044). Hoe lager de Lambda waarde, hoe beter de isolatie en hoe minder dikte u nodig hebt.
2. Isolerend glas laten plaatsen
In navolging van het eerste punt, kunt u ook uw ramen vervangen door isolatieglas. Heeft u bijvoorbeeld nog enkel glas, dan gaat er veel onnodige warmte verloren. Dubbel glas is al een hele verbetering, maar tegenwoordig is HR++ glas de standaard. Dit is hoogrendementsglas die ervoor zorgt dat warmte binnen wordt gehouden in de winter en de woning koel blijft in de zomer.
3. Gebruik energie uit de lucht, aarde of grondwater
Bij energie besparen gaat het er ook om dat u niet meer gebruikmaakt van fossiele brandstoffen om uw woning te verwarmen. Warmtepompen zijn daarom helemaal in opkomst. Warmtepompen halen hun energie uit de lucht, maken gebruik van aardwarmte of halen de warmte uit het grondwater. Een warmtepomp laten installeren is wel een behoorlijke aanschaf, maar dit verdient u dubbel en dwars weer terug met de energiebesparing die dit oplevert. Tevens kunt u warmtepompen zomers gebruiken om uw woning te verkoelen. Er zijn verschillende types warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. De meest populaire warmtepomp is de lucht-lucht versie. Hier zijn ook de meeste modellen van.
4. Maak gebruik van zonne-energie
Een andere methode om geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen, is het gebruik van zonne-energie. Hiervoor laat u zonnepanelen op het dak van uw woning plaatsen. De zonnestralen worden opgevangen door de zonnecellen en dit wordt omgezet in elektriciteit. Op deze manier hoeft u geen stroom af te nemen van een energieleverancier, maar maakt u gebruik van uw eigen opgewekte stroom. Ook dit levert een flinke energiebesparing op en u weet zeker dat de stroom die u gebruikt volledig groen is. Ook deze investering is in enkele jaren weer terug te verdienen, doordat u lagere energiekosten heeft.
5. Vervang conventionele verlichting door LED verlichting
Misschien maakt u al jarenlang gebruik van lampen waar u niet naar omkijkt? Wanneer de lamp nog goed werkt, waarom dan vervangen? Als dit een gloeilamp of halogeenlamp is, dan weet u eigenlijk al dat u helemaal niet zuinig omgaat met energie. LED verlichting daarentegen is uitermate energiezuinig en gaat vele malen langer mee dan conventionele verlichting. Ook kleine lampen, zoals inbouwspots, kunt u gemakkelijk vervangen door LED inbouwspots. Zelfs als u maar weinig ruimte heeft achter het plafond en inbouwspots met een beperkte inbouwdiepte gebruikt, kunt u deze lampen voor LED lampen vervangen. Vervangt u alle klassieke lampen in huis voor LED lampen, dan levert u dit jaarlijks een goede energiebesparing op.
6. Energiebesparende huishoudelijke toestellen
Vooral grote huishoudelijke apparaten, zoals de koelkast, vaatwasser, wasmachine, elektrische kachel en droger kunnen energievreters zijn. Helemaal als ze al enkele jaren oud zijn. De huidige huishoudelijke toestellen zijn allen voorzien van een energielabel. Hieraan kunt u direct aflezen hoe energiezuinig het apparaat is. Natuurlijk kunt u niet direct alle apparatuur vervangen, maar op den duur zullen apparaten wel stuk gaan. Gaat u een vervangend apparaat kopen, let er dan op dat deze minimaal energielabel A of AA++ heeft.
7. Maak gebruik van slimme meters
Apparatuur wordt tegenwoordig steeds slimmer. Slimmer meters in huis worden dan ook steeds meer gemeengoed. Slimme meters zijn niet alleen heel handig in gebruik, u kunt hier heel goed uw energieverbruik op aflezen. Zo kunt u goed in de gaten houden hoeveel u kunt besparen. Tevens bent u in staat om apparatuur op een bepaalde manier te programmeren, zodat u nog meer op energie kunt besparen. Slimme apparatuur en meters maken energie besparen nog gemakkelijker.
8. Vermijd sluipverbruik
In bijna ieder huishouden wordt onnodig elektriciteit verbruikt, doordat apparaten op stand-by staan. Denkt u aan de televisie, de computer, elektrische tandenborstel of de lader van uw smartphone. Dit komt omdat u stekkers in het stopcontact laat zitten, terwijl er niet geladen wordt. U kunt bijvoorbeeld een timer op uw stopcontact zetten, zodat apparaten ´s nachts ook daadwerkelijk geen onnodige stroom meer gebruiken. Gemiddeld kunt u hier op jaarbasis wel € 100,- mee besparen.
9. Verander uw gedrag
Met een verandering van uw gedrag kunt op veel punten al energie besparen. Denk bijvoorbeeld om telkens als u een ruimte verlaat het licht uit te schakelen, tijdens het tandenpoetsen het water niet te laten stromen of niet onnodig lang te douchen. Op een gegeven moment zult u hieraan gewend raken en bereikt u op een eenvoudige manier al een besparing op energie.
10. Stap over naar een andere energieleverancier
U kunt zelf veel doen aan energiebesparing, maar soms bent u afhankelijk van externe instellingen. Een goed voorbeeld is uw energieleverancier. Als de energieleverancier u energie levert die op een energieverslindende manier is opgewekt, dan bent u eigenlijk voor niets bezig. Er zijn gelukkig groene energiebedrijven, waarbij u zeker weet dat u duurzame energie afneemt. Tegenwoordig wordt het overstappen naar een andere energieleverancier u heel gemakkelijk gemaakt.